fbpx

David Bregovac: Današnji su hrvatski radnici šutnjom pali!

Zagreb…

Priopćenje Hrvatskih laburista – Stranke rada povodom Međunarodnog praznika rada prenosimo u cijelosti;

David Bregovac– Još u 19. stoljeću je utrt put radničkom pokretu. U mračnom 19. stoljeću kada su radnici ginuli u sukobima s policijom radi prosvjeda za radnička prava i bivali osuđivani na smrt i dugogodišnju robiju.
Današnji su hrvatski radnici šutnjom pali
Prodali su im tvornice, zatvorili radna mjesta ili prestali isplaćivati plaću, uništili obrtnike i njihove radnike. Mnogi su baš tada u borbi za opstanak otvorili vlastite tvrtke, a onda je velik dio njih našao formulu za vlastiti bolji život. Dobrohotno nudeći svojim radnicima minimalnu plaću i ugovore na određeno vrijeme, sve u skladu s podupirućim zakonima, radnike su polako kuhali u sve toplijoj vodi, kao žabe, pa u tom procesu radnici nisu niti shvatili kad su postali potpuno skuhani. Ne skuhani, već osuđeni na dugogodišnju robiju, bez prava glasa, u lošim radnim uvjetima.
Od devedesetih nas polako pripremaju da šutimo i trpimo jer ćemo ostati i bez toga što imamo. U strahu, pogleda uprtih u pod, odlazimo svaki dan, na žalost više ne u tvornice, nego uglavnom u trgovačke lance i šutimo, radimo, ne pitamo za godišnji, ni bolovanje, niti plaću jer našoj obitelji moramo svaki dan staviti tanjur hrane na stol. Pritisnuti kreditima, ovrhama, u strahu čekamo sutrašnji dan jer nas je dalje od sutra strah i pomisliti. Samo da preživimo sutrašnji dan. Budućnost je crna.
Gledamo u međuvremenu nasmiješena lica vladajućih koji nas uvjeravaju da će biti bolje, a vjerojatno gledano s njihove pozicije velikih plaća, raznih naknada, besplatnog prijevoza i mobitela, njima i hoće.
Nama neće biti i nije nam dobro. Zdravi razum, organizacija države, socijalna politika, zdravo zakonodavstvo i sudstvo odavno su Hrvatskoj rekli zbogom. Iako se u ovom radničkom beznađu čini da nema nikoga tko bi mogao stati iza radnika, poduprijeti ga, vidjeti u kako lošim uvjetima radi i živi, Laburisti su i dalje tu, uporni u svojim nastojanjima da se izbore za život dostojan čovjeka. Iako na žalost trenutno nemamo svog predstavnika u Hrvatskom saboru, djelujemo lokalno i činimo sve da ukažemo na značajne probleme radnika i pomognemo u njihovu rješavanju.
Na kraju ostajemo suočeni sa poraznom činjenicom da su se stotine tisuća radnika koje je njihova vlastita zemlja napustila, tužno odlučili otići raditi u zemlje koje rad i radnika cijene i adekvatno za to i plaćaju.
Žalosno i neoprostivo! Sretan nam 1. maj, praznik rada! – piše u priopćenju kojeg potpisuje David Bregovac, predsjednik Hrvatski laburisti – Stranka rada.

Foto: Press