Posljednja Europska tajna – Albanija autora Gorana Rotima
By redakcija On 2 stu., 2018 At 10:49 AM | Categorized As Naslovnica, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Dokumentarno…

HRT premijerno prikazuje dokumentarni film Albanija autora Gorana Rotima

Albanija, Goran Rotim– Nezamislivo je koliko je tisuća i tisuća novih hotela izgrađeno uz obale Jadrana i Jonskoga mora, ali ne samo ondje već i u Tirani i u unutrašnjosti. I to su sasvim ‘ozbiljni’ hoteli, uglavnom na razini četiri zvjezdice. Kad vidite u Draču 33 kilometra izgrađenih hotela, isto toliko njihovih restorana s pogledom na more, pa šetnicu i ležaljke s trščanim suncobranima – ne možete nego li biti šokirani, pozitivno šokirani. Poglavito ako ste bili u Albaniji nekad i zapamtili što je ona bila. A ja jesam – rekao je autor dokumentarnog filma Europska tajna – Albanija, HTV-ov novinar Goran Rotim.
Albanija, Goran RotimHrvatska radiotelevizija u srijedu 7. studenog 2018. godine na svom Prvom programu (HRT– HTV1) u udarnom terminu od 21.00 sat premijerno prikazuje dokumentarni film ‘Posljednja Europska tajna – Albanija’ autora Gorana Rotima koji govori o transformaciji i razvoju Albanije.
Film otkriva kako je ta, nekoć najzatvorenija europska država ubrzanim razvojem turizma promijenila svoje lice i način života te standardom dosegnula okolne zemlje – Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.
Albanija, Goran RotimTamošnji turizam ubrzano se razvija te je postao najvažnija gospodarska grana u Zemlji orlova s prihodima od oko dvije milijarde eura te uvelike pomaže njezinom pretvaranju u moderno, europsko demokratsko društvo. O promjenama govori i podatak da u glavnom gradu Tirani sada živi oko 20.000 Talijana, isključivo radi posla, dok mladi Albanci rade u njihovim tvrtkama, call-centrima, i to u svom gradu i zemlji, povezani samo optičkim kablovima s Italijom. Vlasnici hotela uglavnom su bogati Albanci, većinom oni iz Sjedinjenih Država, Švicarske i Njemačke.
Rotim dodaje kako je najzornije zapamtio Albaniju iz 1997., kad je ondje bio pokušaj državnog udara, pobuna Gega protiv Toska, juga protiv sjevera što je sve pratio iz Tirane.
U Tirani je tada postojao samo jedan jedini restoran, tri hotela, Skenderbegovim trgom prolazile su konjske zaprege a auti su bili rasklimani Mercedesi od kojih niti jedan nije bio mlađi od četvrt stoljeća uz nevjerojatnih 200.000 bunkera.
Albanija, Goran Rotim– Danas to zvuči nevjerojatno. Sve je novo i “ušminkano”, čak i predgrađa većih gradova. Snimatelj Goran Šteković i ja smo se dobro potrudili da pronađemo – bunker! Nema ih više! Jedan smo ipak našli, malo dalje od ceste, na vrhu planinskoga prijevoja prema Sarandi – kaže Goran Rotim i dodaje – Bilo je ovo fantastično snimanje! Od Skadra na sjeveru, preko Drača i Tirane, do Valone i Sarande na jugu… Pa povratak, zaleđem, preko Butrinta i Gjirokastera – lokacija pod zaštitom UNESCO-a – opet natrag prema sjeveru. Svi rade, svi su nasmijani i vrijedni. Čini mi se da smo mi, stranci, Albancima još uvijek pomalo egzotična pojava i jako se trude izaći nam u susret – dodao je Rotim.
Dokumentarni film “Posljednja Europska tajna – Albanija” snimio je Goran Šteković, a montirala Andrea Paro.

Foto: Pres

comment closed