fbpx

Neva Rošić – Lakoća igre film o velikoj dami hrvatskog glumišta

Zagreb…

Dokumentarni film Neva Rošić – Lakoća igre u nedjelju na HRT-u

Neva RošićHrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju 31. svibnja na Prvom programu (HRT-HTV1) u udarnom terminu od 20.40 sati prikazat će dokumentarni film Neva Rošić – Lakoća igre. Film govori o velikoj dami hrvatskog glumišta, glumici Nevi Rošić, koja svojim ulogama i trajnim postignućima vraća povjerenje u kazalište i glumca. Gradila je uloge hrabro, drsko, istančano, s puno elegancije i duha.
Njezine su kreacije i danas izvan standarda, izvan već viđenog. U svojim je interpretacijama brojnih uloga sentimentalno vjerna, luckasto duhovita, snažna izraza, racionalna i rastrojena, izvanredne tehnike scenskoga govora.
Neva RošićPonajviše su je obilježili nastupi u ulogama Krležinih ženskih likova. Od Ancile – Klare u Areteju, Laure U agoniji, Klare u Ledi te barunice Castelli u Gospodi Glembajevima. Bila je glumica za barunicu, velike snage glumačke transformacije. Njezine su uloge pravi ogledi o glumi.
U filmu ćemo vidjeti neke od njezinih znamenitih kreacija, od početaka kada je kao djevojčica glumila u riječkom HNK u kojem je njezin otac dr. Đuro Rošić bio prvi intendant. Bit će riječi o suradnji s najvećim redateljima – Gavellom, Škiljanom, Gerićem, Spaićem, Habunekom, Parom, Juvančićem, Kunčevićem, kao i s mladim redateljima.
Film Neva Rošić – Lakoća igre prati njezin glumački život od Zagrebačkog dramskog kazališta, HNK u Zagrebu, Dubrovačkih ljetnih igara, Teatra ITD, kazališta Mala scena, Teatra u gostima, HNK u Rijeci.
Režirala je nekoliko predstava, a pokazala je još jedan svoj talent kao redovita sveučilišna profesorica glume na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu. Brojnim, danas slavnim glumcima, ostala je zauvijek najbolja i najdraža profesorica.
Kroz osobnu i profesionalnu priču u filmu Lakoća igre svjedočimo životu glumice koja plijeni pozornost sugovornika i publike i jednakim sjajem blista od prvih mladenačkih uloga do danas, uvodeći nas svojim majstorstvom u najsvečanije kazališne trenutke. Ovo je priča o Nevi Rošić i zlatnom dobu hrvatskoga kazališta.

Neva Rošić – Lakoća igre
Scenarij: Lada Džidić Barić
Režija: Lada Džidić Barić
Montaža: Mladen Radaković
Glazba: Eva Kalogjera
Direktori fotografije: Damir Bednjanec i Krešo Vlahek
Urednica: Lada Džidić Barić

Foto: Press