fbpx

Ususret novoj kazališnoj sezoni: Vladimir Šišljagić, Ivan Vrkić i Božidar Šnajder

Osijek…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Božidar Šnajder– Na početku 110. kazališne sezone, primjereno je reći nekoliko riječi o protekloj, iznimno uspješnoj kazališnoj sezoni. Evo, samo nekoliko podataka: izvedeno je 98 dramskih predstava, 61 glazbeni program, što je ukupno 159 programa u vlastitoj produkciji. Izvedeno je 16 predstava gostujućih kazališta, a na osječkoj pozornici izvedeno je 55 različitih programa: koncerata, obljetnica i slično. Ukupno je u sezoni bilo 55.464 gledatelja.
Mene kao intendanta, dakako, ispunjavaju radošću ove brojke, ali više od svega me ispunjava ponosom kvaliteta izvedenih programa. Čak ni brojne nagrade i priznanja ostvarena u 2015. godini nisu najveće mjerilo kvalitete osječkih ansambala. Najvažnije od svega je priznanje publike zbog koje kazalište i postoji. Ne sjećam se kad se dogodilo da smo na izloge morali stavljati naljepnice RASPRODANO. Eto, i to smo doživjeli da se traži karta više, da publika na kraju predstave skandira BRAVO,BRAVO.
Osječko kazalište nije više, samo jedno od pet nacionalnih kazališta u Republici Hrvatskoj, ono je danas u samom vrhu hrvatskoga glumišta. Osječki kazalištarci su rado viđeni gosti u drugim sredinama u Hrvatskoj i izvan nje. Nas se uvažava, prima s respektom i ističe nas se kao primjer po organiziranosti, odabiru repertoara i kvalitetnim umjetničkim ostvarenjima, te odličnoj tehničkoj podlozi i potpori.Mnogi kazališni umjetnici danas rado dolaze u Osijek, poneki i ostaju, mnogi se nude u angažman, ali i kriteriji dolaska u Osijek postali su stroži i respektabilniji. U ovakvom ozračju, puni volje i elana za novim dokazivanjima, osječki kazališni umjetnici pozivaju Vas da zajednički nastavimo pričati lijepu osječku kazališnu priču – rekao je ususret novoj sezoni intendant HNK Osijek Božidar Šnajder.
Ivan Vrkić– Dragi umjetnici i kazalištarci, želim vam uspješan početak 110. kazališne sezone. Želim vam vrhunska umjetnička postignuća u repertoaru HNK u Osijeku 2016./2017. Grad Osijek oduvijek povijesno pripada srednjoeuropskom kulturnom i intelektualnom krugu. Toj pripadnosti kroz više od stoljeća svakako pridonosi osječki Teatar, svojom kazališnom zgradom najstarijom u kontinentalnoj Hrvatskoj otvorenom 31. prosinca 1866. i institucionalnim početkom rada 7. prosinca 1907. osječki je Teatar započeo svoje kulturno poslanje svečanim programom: Zajčevom uvertirom Gundulićevoj Dubravki, Slavom preporoditeljima i Prologom iz pera Milana Ogrizovića te prvoga čina opere Bedicha Smetane Prodana nevjesta.
Drama i Opera osječkog Teatra u nacionalnim i europskim granicama središnje su mjesto kulture i umjetnosti. U svome umjetničkom poslanju 109 godina Kazalište širi svoje umjetničke značajke otvorene i suvremenosti pa je time u središtu osječkog kulturnog života u povijesti, sadašnjosti i budućnosti. Čak i u ratnom okruženju 27. prosinca 1994. svečano se otvara zgrada kazališta koja je zasjala arhitektonskim sjajem i programskom produkcijom. Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku na ponos je i diku svome Gradu – rekao je na početku nove sezone HNK gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić.
– Poštovani kazališni umjetnici i djelatnici, štovatelji kazališne kulture i umjetnosti, pred nama je 110. kazališna sezona Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, jubilej vrijedan svake pozornosti, pa i prigoda u kojoj se rado prisjećamo predstava i umjetnika, virtuoza, diva i drugih genijalnih kazalištaraca koji su svojim umijećem i radom utisnuli najveći i najdublji pečat u pojedinim razdobljima. Prisjećamo se izvedbi, nagrada, aplauza koji ne staju, ali i teških dana, vatre koja guta naš Hram kulture, hram koji se uvijek dizao, pa i doslovno iz pepela.
Vladimir ŠišljagićPonosni na naše kazalište, prisjećamo se prošlih dana i događanja, uostalom zašto ne ponoviti još jednom da je naše Kazalište primilo prestižne nagrade… Ipak, kao i u svim životnim situacijama, uvijek valja hrabro kročiti naprijed, jer, kako je već rečeno, „i zvijezde jače sjaje kad su pred očima, a ne iza leđa“.
A zvijezde i zvjezdani trenuci vjerujem da su opet pred našim Kazalištem. Jamči nam to repertoar 110. kazališne sezone našeg Hrama kulture; tri premijere dramskog programa, dvije glazbenog, koncerti, vrhunske drame, komedije, opere, mjuzikli, baleti koje se nastavljaju i u ovoj sezoni, predstave o kojima se govore hvalospjevi, pišu sjajne kritike, predstave koje se događaju u prepunoj dvorani, a ovacije nakon svake izvedbe traju. Jamče nam to djelatnici HNK u Osijeku, sjajni glumci, pjevači, redatelji, dirigenti, pisci, vrijedni tehničari, administrativci, uprava…
Za kazališnu umjetnost, za umjetnike, često se s pravom kaže da žive u svom svijetu, no niti jedno kazalište, pa ni Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku ne živi izvan svog okruženja, stvarnosti koja je opterećena brojnim materijalnim, socijalnim, pa i egzistencijalnim pitanjima.
Zato je još značajnije reći da i u takvom okruženju, osječki HNK-a i njegovi djelatnici zaista hrabro kroče naprijed. „Na daskama koje život znače“ ponosno pronose ime Osijeka, Osječko-baranjske županije, Slavonije i Baranje diljem Lijepe naše i u inozemstvu, osvajaju pozornost i naklonost štovatelja kazališne umjetnosti, osvajaju nagrade i pohvale struke i gledatelja.
Stoga, želim da i 110. kazališna sezona HNK u Osijeku bude satkana od puno lijepih umjetničkih izazova i uspješnih poslovnih doživljaja, na sreću i zadovoljstvo svih djelatnika i štovatelja kazališta i kazališne umjetnosti – zaželio je uspješnu sezonu HNK u Osijeku župan Osječko baranjski Vladimir Šišljagić.

Foto: Press arhiva, Wiki, HNK Osijek