fbpx

Novinari rubrike Imam problem dobitnici nagrade Joško Kulušić

Zagreb…

Novinarima rubrike Imam problem HRT-ove emisije Dobro jutro, Hrvatska nagrada Hrvatskoga helsinškog odbora

Imam problem– Zahvaljujemo Hrvatskomu helsinškom odboru za ljudska prava što je prepoznao naš trud te nam je uistinu čast primiti priznanje Joško Kulušić. Iako živimo u zemlji punoj dobrih ljudi, uvijek spremnih pomoći, naša je sreća na neki način sebična, jer pomažući drugima pomažemo i sebi. Naime, znanstvena su istraživanja dokazala vezu između pomaganja i manjega rizika od prijevremene smrti – ističe urednica Jagoda Martinović.
Novinari i urednici rubrike Imam problem popularne mozaične emisije Dobro jutro, Hrvatska Hrvatske radiotelevizije (HRT) dobitnici su nagrade Joško Kulušić Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) koja se dodjeljuje za doprinos u zaštiti ljudskih prava na području medijskoga djelovanja tijekom protekle godine, a koji nadilazi profesionalne obveze i uobičajene standarde. Laureati su urednici, voditelji i novinari Jagoda Martinović, Marina Medved Pulić, Branko Potkrajčić, Mirela Micek, Saša Užarević, Miljenko Cvitković Minja, Sanja Brajković, Larisa Banek i Ana Milić. Nagrade će im biti uručene sutra, 16. veljače, u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.
Imam problem– Samo jednim riješenim problemom samo jednoga građanina Republike Hrvatske, samo jedna njegova probuđena nada nagrađuje nas vjerom da ipak može biti dobro. Kad takvoj nagradi dodate i ovako časnu nagradu kao što je Joško Kulušić, osjećaj ponosa, zahvalnosti i vjere nemjerljiv je – ističe jedna od urednica i voditeljica rubrike Imam problem Marina Medved Pulić, a slično razmišlja i njezina kolegica Sanja Brajković:
– Novinarska etika ne dopušta subjektivizam i svrstavanje. Unatoč tomu, rubrika Imam problem emisije Dobro jutro, Hrvatska odabrala se svrstati na stranu onih koje su neodgovorni zaobišli, a nesavjesni zaboravili. Kako neznanje ne ispričava, mi smo tu da ih na to podsjetimo. Počašćena sam što što smo dodjelom nagrade Joško Kulušić dodatno osnaženi na tome putu.
– Vjerovati u ono što radiš i to raditi najbolje što možeš zato što voliš pomagati i imaš empatiju za maloga, obespravljenog čovjeka – to je ono što rubriku Imam problem i kolege novinare, urednike i ostale s kojima surađujemo čini drukčijima i prepoznatljivima kod gledatelja. Ova je nagrada potvrda našega truda – ističe Mirela Micek, a Saša Užarević poručuje kako mu je čast primiti HHO-ovo priznanje te kako se nada se da će svi kolege u budućnosti riješiti još mnoge probleme građana koji im se javljaju.
Rubrika Imam problem svakodnevno je dijelom emisije Dobro jutro, Hrvatska te je jedina takve vrste koja se prikazuje uživo u hrvatskome televizijskom eteru. Nakon uvodne reportaže o konkretnome problemu gosti i sugovornici u studiju odgovaraju na pitanje kako ga riješiti, a gledatelji se mogu izravno uključiti u emisiju. I u 2017. godini urednička, novinarska i voditeljska ekipa gledatelje je uspješno informirala, obrazovala, pomagala im, upućivala ih na mjerodavne institucije i pokušavala riješiti njihove životne probleme, a nagrada Joško Kulušić Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava (HHO) dodatni im je poticaj da u istome smjeru nastave s radom.
Osim na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u okviru emisije Dobro jutro, Hrvatska rubriku Imam problem moguće je pratiti i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press