fbpx

Koncert: Evelin Novak u HNK u Zagrebu

Evelin Novak uz Orkestar Mladih Glazbenika kojim će ravnati Matija Fortuna

Sopranistica Evelin Novak, članica ansambla Državne opere Unter den Linden Berlin, nastupit će u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu u nedjelju 21. ožujka uz Orkestar Mladih Glazbenika kojim će ravnati Matija Fortuna.

Evelin Novak

Evelin Novak će ovom prigodom kao posebnost praizvesti ciklus pjesama Međimurske legende za sopran i simfonijski orkestar a.o.78 uglednog varaždinskoga skladatelja Davora Bobića koji je nastajao u periodu od 2000. – 2003.godine. Riječ je o izboru prema autorovom osobnom mišljenju o najljepšoj ostavštini međimurskih narodnih pjesama. Djelo je nastalo na inicijativu istaknutih djelatnika u kulturi prerano preminuloga Zorana Brajše, glavnoga urednika kulture radijskoga programa HRT-a i međimurske sopranistice Ljiljane Labazan. U novoj redaktiranoj partituri skladatelja ovaj poseban opus iz njegova stvaralaštva posvećen je iznimnoj sopranistici Evelin Novak, inače njegovoj bivšoj učenici na varaždinskoj Glazbenoj školi. Međimurske legende djelo je osebujnoga glazbenog izričaja zaokruženog suptilnom dramaturgijom i besprijekornom ljepotom međimurskoga melosa.

Za ovaj program je Evelin Novak odabrala i popularne operne arije Mozarta, Straussa ml., Gounoda, Puccinija, Léa Delibesa, Catalanija. Orkestar Mladih Glazbenika s Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Matije Fortune već se dokazao u HNK u Varaždinu u monooperi Ana Frank. Isti koncert bit će izveden u HNK u Varaždinu 17.ožujka kao prvi projekt unutar nedavno potpisanog ugovora o suradnji dvaju nacionalnih kazališta.

PROGRAM – Koncert: Evelin Novak

Wolfgang Amadeus Mozart: Otmica iz Saraja, uvertira
Léo Delibes: Les filles de Cadix
Davor Bobić: Međimurske legende, za sopran i orkestar a.o.78

1.) Zakaj si grlica smrt želiš – Andante con moto
2.) Vu pšenici biele ruže cveteju – Allegro vivo
3.) Mura – Andante
4.) Ljubav se ne trži – Allegro molto vivo
5.) Znaš ti golub kaj je došel – Ponderoso

Alfredo Catalani: La Wally, Ebben,n’andro lontana
arija Wally
Giacomo Puccini: Manon Lescaut, Intermezzo
Charles Gounod: Faust, Ah, je ris de me voir si belle en ce miroir
arija Marguerite
Emmerich Kálmán: Csárdásfürstin, Heia, heia in den Bergen
arija Sylvie

Foto: Press HNK