fbpx

Lado održao koncert u Politeama Rossetti u Trstu

Ansambl Lado

Ansambl Lado održao je 14. studenoga 2021. godine svečani godišnji plesni koncert u jednoj od najutjecajnijih talijanskih umjetničkih kuća – kazalištu Politeama Rossetti u Trstu u organizaciji Hrvatske zajednice u Trstu.

Lado

Koncert je realiziran uz potporu talijanske regije Regione autonoma Friuli Venezia Giulia i fondacije Fondazione CRTRIESTE.

Lado

Sedamdesetminutni program tradicijskih plesova i glazbenih brojeva iz hrvatskih krajeva priredio je umjetnički voditelj Ansambla Lado Krunoslav Šokac, a 600-tinjak gledatelja u prepunoj dvorani pljeskom je pozdravljalo koreografije i glazbene brojeve.

Koncertu su uz zainteresiranu javnost nazočili uzvanici i dužnosnici uključujući Nevenku Grdinić, generalnu konzulicu Republike Hrvatske u Trstu i Davorku Sarić, konzulicu savjetnicu.

Gian Carlo Damir Murković, predsjednik Hrvatske zajednice u Trstu, inicijator i organizator dugo očekivanog koncerta, posebno je zahvalio Ansamblu LADO za dolazak u Trst te naglasio važnost ovog događaja u turbulentnom vremenu izazvanom koronom. Dodao je kako je ponosan što je Hrvatska zajednica otvorila ljubiteljima folklora svoja vrata uz tako bogati program ‘za dušu’.

– Usprkos brojnim izazovima s kojima smo se suočili od početka pandemije te otkazivanjima planiranih inozemnih gostovanja, zahvaljujući upravo entuzijazmu i predanosti Hrvatske Zajednice u Trstu, ali i povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Italiji, održali smo dugo očekivano gostovanje.

Unatoč geografskoj blizini, brojnoj hrvatskoj zajednici i kulturnim vezama s Trstom, Ansambl Lado posljednji je puta u tom gradu gostovao davne 1987. godine.

Iznimno nam je drago što je publika nagradila naš rad i trud odazvavši se u ovako velikom broju, te vjerujemo kako smo ovom suradnjom otvorili nove mogućnosti češće i intenzivnije kulturne suradnje između naše dvije zemlje – izjavila je Ileana Jurin Bakotić, ravnateljica Ansambla Lado.

Ansambl Lado za talijansku je publiku izveo rado izvođene Prigorske plesove, Bunjevačko momačko kolo, Valpovačko kolo, Linđo i Stare splitske plesove. Program je uključio i dva nova glazbena broja iz Hrvatskog zagorja – Ftičica je letala u obradi Mladena Kosovca i Ideju mužikaši u obradi Bože Potočnika.

Nakon ovog koncerta, Lado očekuje i zajednički koncert s Ansamblom pjesama i plesova Śląsk Stanisława Hadyne koji će se održati 24. studenoga u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ u Slavonskom Brodu.

Koncert će biti održan u sklopu projekta Folk_Like it kojim ansambl ŚLĄSK promiče poljsku kulturu u Hrvatskoj, Mađarskoj, Srbiji i Slovačkoj.

Prodaja ulaznica kreće u ponedjeljak 22. studenoga, a do tada se mogu rezervirati u Kazališno-koncertnoj dvorani.

Foto: Press