fbpx

Priča o Europi: Kolijevke Europe

Zagreb…

Serija Priča o Europi: Kolijevke Europe istražuje različite aspekte nevjerojatne povijesti kontinenta

Priča o EuropiHrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 10. siječnja na Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20.05 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Priča o Europi: Kolijevke Europe.
Ova inovativna serija pripovijeda priču o Europi u šest prelijepih epizoda i istražuje različita poglavlja njezine burne povijesti. Putujemo kroz vrijeme i prostor, od fizičkih početaka do prvih doseljenika, pratimo evoluciju europske kulture i religije te povijesnih postignuća u otkrićima, tehnologiji i politici pa otvoreno promišljamo sadašnjost i budućnost kontinenta.
Priča o EuropiEuropa je tisućama godina bila u središtu svjetskih događaja i položila je temelje mnogih suvremenih društava na cijelome svijetu, a dotle su njezini trajno promjenjivi krajolici, klima, flora i fauna stvarali svoju priču.
Serija Priča o Europi: Kolijevke Europe istražuje različite aspekte nevjerojatne povijesti kontinenta, a uvijek ih uspoređuje s općom slikom. Snimke, pronicljiva pitanja i iznenađujući uvidi oslikavaju čaroban portret Europe.
U prvoj epizodi podsjećamo se kako Europu više definiraju kulture nego geografija, pa je ime dobila po mitskoj Europi koju je zaveo vrhovni grčki bog Zeus. Odande sve ceste vode u Rim, koji carstvo širi diljem Europe pa tako priprema i širenje kršćanstva. Nastaju ujednačeno pravosuđe, zajednička valuta, trgovina i kultura te se stvara zajednički identitet. S vremenom moć Rima polako opada i ustupa mjesto sve nadmoćnijim germanskim plemenima sjeverozapada.
Seriju Priča o Europi: Kolijevke Europe je odabrala Mira Vočinkić.

Foto: Press