fbpx

Luka Šulić i Aljoša Jurinić oduševili festivalsku publiku

Dubrovnik…

Ovacije u prepunom Kneževom dvoru – Luka Šulić Aljoša Jurinić oduševili festivalsku publiku

Luka Šulić, Aljoša JurinićViolončelist Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić nastupili su sinoć, 22. kolovoza u atriju Kneževa dvora, a ovaj prvi zajednički nastup istaknuta dva mlada glazbenika privukao je brojnu publiku koja je Knežev dvor ispunila do posljednjeg mjesta i skalina.
Upravo su jubilarne 70. Dubrovačke ljetne igre bile povod prve suradnje Luke Šulića i Aljoše Jurinića koji su se svojim uspjesima i karizmom već etablirali na međunarodnoj glazbenoj sceni, a ovaj svoj zajednički program posvetili su repertoarnim djelima za violončelo i klavir velikana romantizma Roberta Schumanna i Johannesa Brahmsa, ali i djelima skladatelja 20. stoljeća Arva Pärta i Astora Piazzolle te, unatoč tome što su prvi put dijelili pozornicu, pokazali sjajnu uigranost.
Luka Šulić i pijanist Aljoša Jurinić Izvedeni su Schumannov Adagio i Allegro, Brahmsova Prva sonata za violončelo i klavir u e-molu, Pärtove Spiegel im Spiegel i Fratres te Piazzollin Le Grand Tango. Ovacijama i gromoglasnim aplaudiranjem glazbenici su nagrađeni nakon svake točke, a oduševljenoj publici koja ih je na poklon vraćala čak četiri puta, zahvalili su s dva odsvirana bisa, Hačaturjanovim Plesom sa sabljama te drugim stavkom Chopinove Sonate za violončelo. Mnogobrojna publika mogla je prije početka koncerta, kao i u pauzi, kušati nove proizvode Kraša, pokrovitelja ovog koncerta.
Miljenik festivalske publike, violončelist Luka Šulić posljednjih godina nastupao je diljem svijeta kao član planetarno popularnog dua 2CELLOS. Kao klasični glazbenik, na Dubrovačkim ljetnim igrama prvi je put nastupio 2009. godine, zatim 2010. te 2011. godine u prepunom atriju Kneževa dvora uz Stjepana Hausera i Zagrebačke soliste. Njegov sinoćnji nastup na Igrama označava svojevrsni povratak klasici ovog mladog umjetnika, a upravo je on prvi izrazio želju za suradnjom s Aljošom Jurinićem koji se festivalskoj publici predstavio 2016. godine recitalom u sklopu programa U susret budućnosti. Posvećen natjecanjima, Jurinić je posljednjih godina nastupao isključivo solistički ili uz orkestre, a sinoćnjim koncertom napravljen je njegov iskorak prema komornom muziciranju, koji je umjetnik dugo priželjkivao, kako je sam otkrio.

Foto: Press