fbpx

Modna revija pobjednica Etno kreacija Hrvatske

Hrvatska…

Etno kreacija HrvatskeU Vinkovcima je u lipnju ove godine održan natječaj za ETNO kreaciju Hrvatske, jedinstveni natječaj usmjeren na očuvanje etno običaja, posebice tradicionalnog odijevanja i podizanje svijesti o važnosti lokalne kulture. Inspirirane tradicijskim odjevnim predmetima, narodnom nošnjom Rečice, malog mjesta u okolici Karlovca, Nina Mohr i Ksenija Šafranko, tada polaznice prve godine programa modnog dizajna Učilišta Profokus, kreirale su pet modela kojima su osvojile prvo mjesto na natječaju. Osim novčane nagrade u iznosu od 3.500,00 kn osvojile su i sudjelovanje na ‘Etnoreviji‘, priredbi koja se u sklopu Vinkovačkih jeseni održana 15. rujna 2017. godine.

Etno kreacija, Profokus

Buduće dizajnerice svoju etno kolekciju opisuju kao ‘spoj aktualnih modnih trendova i krojeva s etno izričajem nekog drugog vremena’. Kroz cijelu kolekciju protežu se crna i bijela boja kao kontrasti dok joj diskretni akcent u crvenim detaljima daje toplinu. Razigranim prugastim dezenom materijala postigle su dinamiku vizualnog dojma svake narodne nošnje u umjerenijem smislu.
Primjenom vještina i tehnika stečenih kroz svoje obrazovanje u Profokusu ukazale su na kvalitetu programa modnog dizajna, njegovih polaznika i mentora.

Etno kreacija, Profokus

Nina i Ksenija ovo iskustvo smatraju jako korisnim te hvale Vinkovčane kao srdačne domaćine koji cijene hrvatsku kulturnu baštinu. Imaju samo riječi hvale i za sve ostale sudionike koji svojim stvaralaštvom nastoje podsjetiti na kulturno blago koje Hrvatska posjeduje. Cijela atmosfera revije, kao i prethodnog natječaja je za njih bila i više nego pozitivna te će im ovo iskustvo nesumnjivo koristiti u njihovom budućem radu.
Bitno je za modne dizajnere da već u početnom stadiju svog obrazovanja razviju svijest o važnosti poštovanja tradicije i osobitosti različitih kulturnih područja te je to jedan od mnogobrojnih ciljeva koje Učilište Profokus svojim programom modnog dizajna teži postići.

Foto: Profokus