fbpx

Obilježite međunarodni dan zaštite životinja

Obilježite 8. 10. Međunarodni dan zaštite životinja na Bundeku

Prijatelji životinja pozivaju vas na obilježavanje Međunarodnog dana zaštite životinja 8. 10. na Bundeku, uz brojne udruge za zaštitu životinja i popularni Vege piknik

Prijatelji životinja ove godine imaju posebno dobar razlog za proslavu Međunarodnog dana zaštite životinja, koji se diljem svijeta obilježava 4. listopada. Naime, zahvaljujući inicijativi udruge Prijatelji životinja i drugih udruga Mreže za zaštitu životinja, upravo je u tijeku osnivanje Povjerenstva za nadolazeće izmjene Zakona o zaštiti životinja.

-Na stranici www.boljizakon.net detaljno obrazlažemo prijedloge da se zakonskim izmjenama propišu: potpuna zabrana držanja pasa na lancu, uvođenje tzv. Pozitivne liste životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce, zabrana držanja divljih životinja u privatnom zatočeništvu, potpuna zabrana životinja u cirkusima, uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka i druge izmjene – navode Prijatelji životinja.

Pozivaju sve da u subotu 8. listopada 2022. od 10 do 16 sati posjete zagrebački park Bundek, gdje će se, u organizaciji Grada Zagreba, obilježiti Međunarodni dan zaštite životinja. Osim prisutnih brojnih štandova udruga za zaštitu životinja, tim povodom već se gotovo tradicionalno organizira Vege piknik kako bi posjetitelji mogli uživati u ukusnim veganskim jelima.

-Kada govorimo o zaštiti životinja, većina pomisli na pse i mačke, no i sve druge životinje trebaju zaštitu od ljudskog iskorištavanja i ubijanja. Već malom promjenom svojih navika možemo zaštititi i životinje koje su daleko od očiju javnosti – na farmama, u klaonicama, laboratorijima, cirkusima, kavezima… Sve životinje trebaju naše suosjećanje kako bismo stvarali svijet bez nasilja prema životinjama – ističe Ivana Lunka, ambasadorica Međunarodnog dana zaštite životinja u Hrvatskoj.

Pojašnjava da je uvažavanje svih života smisao ovoga dana, koji se slavi od 1925. godine svakog 4. listopada, kada se obilježava i blagdan Franje Asiškog, poznatog sveca i zaštitnika životinja, koji je bio vegetarijanac. Obilježavanje toga dana prvi je potaknuo njemački pisac Heinrich Zimmermann na čijem se događaju u čast prava životinja prije gotovo stotinu godina pojavilo više od 5000 ljudi!

-Životinje trebaju naša dobra djela ne samo 4. 10., nego tijekom cijele godine – poručuje Ivana Lunka.

Prijatelji životinja zaključuju da će nužne izmjene Zakona o zaštiti životinja, koji se nije mijenjao od 2017. godine, sigurno pridonijeti boljoj zaštiti životinja, ali i da ih već danas svatko od nas može zaštititi tako da ih ne napušta, ne kupuje, ne jede, ne nosi njihovu kožu, krzno, vunu i svilu, ne posjećuje zoološke vrtove i kupuje veganske proizvode koji nisu testirani na životinjama. Više informacija o ovim temama može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Povodom Međunarodnog dana zaštite životinja, na društvenim mrežama možemo podijeliti svoja razmišljanja o pravima životinja i što svakodnevno činimo kako bismo im pomogli. Time se aktivno zalažemo za ukidanje iskorištavanja, patnje i ubijanja životinja, a promjenom svojih životnih navika izravno sudjelujemo u stvaranju boljega svijeta za sve životinjske vrste.

Stoga Prijatelji životinja poručuju da se Međunarodni dan zaštite životinja obilježi aktivno naglašavajući da upravo pojedinci mogu učiniti svaki dan mnogo za životinje. Pozivaju i lokalne zajednice da obilježe ovaj važan datum provedbom Zakona o zaštiti životinja, odnosno kontrolom mikročipiranja pasa i financiranjem kastracije pasa i mačaka.

Međunarodni dan zaštite životinja neka svima bude poticaj da odvoje vrijeme i upoznaju se s pokretom za prava životinja, radom udruga za zaštitu životinja i informacijama na koje se sve načine životinjama može pomoći.

Dobra djela za Međunarodni dan zaštite životinja

Brojne su mogućnosti na koje je moguće založiti se za životinje povodom Međunarodnog dana zaštite životinja ili, još bolje, tijekom cijele godine.

Neke od prijedloga možete vidjeti ovdje:

  • Odlučite udomiti napuštenu životinju
  • Donirajte ili organizirajte s obitelji, prijateljima ili samostalno sakupljanje hrane, deka, igračaka, novčanih donacija i sl. za neko od skloništa za napuštene ili zlostavljane životinje
  • Volontirajte u udruzi za prava i zaštitu životinja u svojem gradu
  • Potpišite peticiju za zaštitu i prava životinja ili sami prikupljajte potpise
  • Počnete koristiti samo proizvode koji nisu testirani na životinjama i ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla

  • Prestanite kupovati odjeću i obuću životinjskog podrijetla (krzno, koža, vuna, angora i sl.), a potaknite i svoje bližnje na takvu odluku
  • Odlučite da nećete posjećivati zoološke vrtove i cirkuse koji drže životinje
  • Postanite vegan/ka i time spasite živote tisuća životinja
  • Ako ste već vegan/ka, pozovite nekog od svojih poznanika na vegansku večeru. Međunarodni dan zaštite životinja obilježit će mnogobrojni pojedinci i organizacije koji će na ovaj dan zastupati životinje. Budite i vi dio njih te odaberite neki od predloženih načina ili na svoj način pridonesite stvaranju boljeg svijeta za životinje

Foto: Press – Prijatelji Životinja