Dubrovnik i Vela Luka najavili postavljanje ploča o zabrani pecanja na plažama
By redakcija On 23 srp., 2018 At 01:56 PM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci, Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Hrvatska…

Prve reakcije na kampanju za zaštitu Jadrana – Dubrovnik i Vela Luka najavili postavljanje ploča o zabrani pecanja na plažama

Poštujmo naše more, o zabrani pecanja– Nakon što su Prijatelji životinja kontaktirali više od stotinu priobalnih gradova i općina i pozvali ih da u sklopu kampanje ‘Poštujmo život u moru’ postave na svojim plažama u svrhu upozorenja i edukacije mještana, domaćih i stranih turista natpisne ploče ‘Poštujmo život u moru’, javili su se prvi zainteresirani gradovi i općine – grad Dubrovnik i općina Vela Luka – poručuju Prijatelji životinja.
Budući da je ribolov zabranjen, osim uz prethodno ishodovanu i plaćenu dozvolu, Prijatelji životinja žele istaknuti kako je nužno poduzeti mjere kako bi se zaštitilo naše more, posebice zbog velikog broja turista koje treba informirati o hrvatskim zakonima. Priobalni gradovi i općine u mogućnosti su dodatno se uključiti u zaštitu života u našem moru, te temeljem Pravilnika o športskom i rekreacijskom ribolovu na moru (članak 6. stavak 4.) kao lokalna samouprava u potpunosti zabraniti ribolov i pecanje na plažama, na što ih također ovom kampanjom želi potaknuti.
Prijatelji životinja pozivaju i sve ostale gradovi i općine kojima su besplatno ustupili pripreme za tisak da se također uključe u postavljanje edukativnih natpisnih ploča na svom području kako bi spriječili kršenje zakonskih odredbi i patnju riba i drugih morskih stanovnika koje turisti iz zabave izvlače na plaže.
– ‘Poštujmo život u moru’ natpisne su ploče koje su Prijatelji životinja dizajnirali i njihovu pripremu poslali priobalnim gradovima i općinama da ih postave na svojim plažama u svrhu upozorenja i edukacije mještana, domaćih i stranih turista. Važno je da smo svjesni da se na plažama i u moru može uživati bez ometanja njezinih morskih stanovnika, a poruka koju trebamo poslati djeci jest da promatraju životinje, da brinu o čistoći njihova staništa, da nasukanoj morskoj životinji pomognu tako da ju vrate u more, a ne da ih love i ozljeđuju – poručuju Prijatelji životinja.
Građani također individualno mogu pridonijeti zaštiti i poštivanju našega mora tako što neće sudjelovati u rekreacijskom i sportskom ribolovu te time što će barem smanjiti jesti ribe i ostale njegove stanovnike, ako već ne u potpunosti izbaciti iz prehrane. Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja uslijed pretjeranog izlova ribe za ljudsku prehranu, klimatskih promjena, ali i zagađenja i sve intenzivnijeg turizma. Prošlogodišnje istraživanje objavljeno u Scientific Reports upozorava:
– Budući da se očekuje povećani utjecaj klimatskih promjena i pritisak ribarstva u Sredozemnom moru, postoji ozbiljan rizik da bi to moglo gurnuti sustav do ‘točke s koje nema povratka’”. Utjecaj okoliša i ribarenje imali su golem utjecaj na Sredozemno more, a najveće smanjenje života u njemu, do čak 50%, uočeno je u Zapadnom Sredozemnom moru i Jadranu!
Kampanja ‘Poštujmo naše more’ koju Prijatelji životinja provode u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals nastavit će se tijekom ljeta postavljanjem edukativnih jumbo-plakata i objavljivanja elektroničke „morske” kuharice.

Foto: Press

comment closed