fbpx

Povuci – potegni u Kino Kinoteci

Dokumentarac Povuci-potegni o obrazovanju i učenju

Nagrađeni dokumentarni film Povuci – potegni, koji je zagrebačku premijeru imao početkom mjeseca, ponovo možete pogledati u Kino Kinoteci, u ponedjeljak 16. studenog u 19.00 sati nakon kojeg će uslijediti razgovor s redateljem Nevenom Hitrecom i Borisom Jokićem, našim poznatim pedagogom i sociologom s Instituta za društvena istraživanja. Hitrec i Jokić uvest će nas u svijet obrazovanja s obje strane – one formalne i strukturne te osobne i obiteljske.

Povuci

Film Povuci – potegni prati jednu obitelj, devetogodišnje dijete i loš obrazovni program. Dječji radni stol postaje pozornica tragikomične obiteljske drame. Tko će prvi puknuti pod bremenom ‘znanja’? Brižni roditelji ili njihovo samoživo dijete? Novi dokumentarac Nevena Hitreca gledatelje stavlja duboko u obiteljska popodneva i vikende kada, umjesto da se obitelj druži i zabavlja – oni pokušavaju zajedno učiti – i roditelji i njihove dvije djevojčice.

Povuci

– Zanimalo me kako loš hrvatski obrazovni sustav utječe na obitelj, kada se umorni roditelji nakon svog radnog vremena moraju suočiti s novim radnim vremenom, onim pedagoga i nastavnika svojoj djeci. Uvjet je bio i naći inteligentno i svojeglavo dijete koje pruža stalan otpor tim naporima svladavanja gomile, ponekad vrlo apsurdnog gradiva. Tražio se pravi predstavnik svoje generacije, kome su tablet i mobitel važniji od svega – kazao je redatelj filma Neven Hitrec.
Na filmskom festivalu Jugoistočne Europe SEE u Parizu film Povuci-potegni osvojio je nagradu za najbolji dokumentarni film, a u međuvremenu je prikazan u programima ovogodišnjih izdanja Mediteran Film Festivala i ZagrebDoxa gdje je imao i svoju hrvatsku premijeru.
Ulaznice za projekciju filma Povuci-potegni i filmski razgovor mogu se nabaviti online. ili na blagajni Kino Kinoteke.

Foto: Press