Prijatelji životinja udomit će sve činčile!
By redakcija On 13 pro., 2016 At 11:49 AM | Categorized As Kućni ljubimci, Ljubimci, Naslovnica, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

Nema opravdanja za produljenje ionako iznimno dugog prijelaznog razdoblja za uzgajivače činčila, poručuju iz udruge Prijatelji životinja, a njihovo priopćenje preosimo u cijelosti:

Javna rasprava do 20. 12.: recite ne ubijanju zbog krzna; 10 godina prijelaznog razdoblja bilo je i previše!

Činčila– Već i ptice na grani znaju da je uzgoj životinja za krzno u Hrvatskoj zabranjen 2006. godine i da treba stupiti na snagu 1. 1. 2017. godine. No Ministarstvo poljoprivrede je, zbog pritiska nekolicine preostalih uzgajivača, otvorilo novo javno savjetovanje u kojemu se predlaže da se produlji prijelazno razdoblje za uzgajivače činčila, jedinih životinja koje se u Hrvatskoj uzgajaju za krzno, na još godinu dana, do 1. 1. 2018. godine.
Prijedlog izmjena pokreće se po hitnom postupku, kao da je to neki državni prioritet, a ne prijedlog unazađivanja zakonske odredbe koja je na ponos cijele Hrvatske i služi za zaštitu najbespomoćnijih. Potpuno je apsurdno da se nekoliko tjedana prije isteka prijelaznog razdoblja predlaže njegovo produljivanje.
Kao razlog za produljenje roka navode se činčile koje su još premlade za deranje krzna i trudne ženke činčila koje bi trebali usmrtiti ako se prijelazno razdoblje ne produlji na još godinu dana. Prijatelji životinja smatraju da to nije potrebno jer su sve navedeno uzgajivači dosad već mogli učiniti najmanje deset puta te poručuju da će, uz pomoć građana, udomiti činčile.
Velika većina uzgajivača preorijentirala je svoje poslovanje već nakon nekoliko godina prijelaznog razdoblja. I samo Ministarstvo naziva prijelazno razdoblje od 10 godina ”primjerenim” za prestanak proizvodnje. Preostala manjina od tek 30-ak uzgajivača svjesno je ignorirala zakonsku odredbu o zabrani uzgoja životinja za krzno, s ciljem rušenja zabrane uzgoja životinja za krzno. Produljenjem prijelaznog razdoblja pogodovalo bi se sitnim profiterskim interesima koji unose u hrvatsko zakonodavstvo pravnu nestabilnost.
Činči, prijateljiKada se je 2006. godine raspravljalo o tome hoće li prijelazno razdoblje biti pet, sedam ili čak deset godina, propisano je iznimno dugačko desetogodišnje prijelazno razdoblje upravo kako bi se izbjegla i najmanja mogućnost neprovođenja ove važne zakonske odredbe. Produljenje tog razdoblja predstavljalo bi kršenje ljudskih i životinjskih prava, negiralo bi samu bit funkcioniranja pravne države te bi bilo suprotno volji velike većine hrvatske javnosti.
Udruzi Prijatelji životinja javio se velik broj šokiranih i razočaranih građana koji se osjećaju prevarenima i izigranima. Glasovi građana sada ponovno odlučuju o tome hoće li činčile u Hrvatskoj još godinu dana biti izložene životu u malim kavezima, bolestima, abnormalnom stereotipnom ponašanju, poremećajima u reprodukciji, smrtnosti mladunčadi, a u konačnici brutalnoj smrti radi krzna.
Udruga poziva sve da ostave komentar na javnoj raspravi i da se usprotive produljenju prijelaznog razdoblja, uzrokovanom pritiskom interesnih skupina. Prijatelji životinja traže da 1. siječnja 2017. stupi na snagu hvalevrijedna odredba o zabrani uzgoja životinja za krzno i nude pomoć u udomljavanju činčila – poručuju priopćenjem iz udruge Prijatelji životinja.

Foto: Press

comment closed