fbpx

Nj. V. princeza Margareta i princ Radu kao most suradnje s hrvatskim sportom

Zagreb…

princeza MargaretaRumunjsko izaslanstvo, predvođeno čuvaricom rumunjske krune, Njezinim Veličanstvom princezom Margaretom, i suprugom, Njegovim Kraljevskim Visočanstvom princom Raduom, boravilo je danas na prijamu u Hrvatskom olimpijskom odboru (HOO).
U razgovoru s predsjednikom Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatkom Matešom prevladavale su teme o ustroju i stanju sporta u dvjema državama, ali i o suradnji dvaju nacionalnih olimpijskih odbora koja je i konkretizirana Ugovorom iz 2009. godine.
Nj. V. princeza Margareta izrazila je divljenje uspjesima hrvatskog sporta, koje je u razgovoru apostrofirao čelnik HOO-a, posebno istaknuvši deset osvojenih odličja prije dvije godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Na temu uključenosti mladih u sport, Nj. K. V. princ Radu govorio je o sudjelovanju rumunjskih mladih sportašica i sportaša u međunarodnom višesportskom projektu Gymnasiade, a s velikom pozornošću saslušao je hrvatska iskustva – Matešino izlaganje o masovnom uključivanju u sport onih najmlađih kroz HOO-ov projekt Olimpijskog festivala dječjih vrtića. Princeza Margareta i Zlatko MatesaMeđu poveznicama hrvatskog i rumunjskog sporta spomenut je nekad uspješni rumunjski tenisač Ion Tiriac, kasnije menadžer koji je brinuo i o karijeri Gorana Ivaniševića. Mateša je napomenuo da Hrvatskoj ovoga mjeseca slijedi finale Davisova kupa s Francuskom, koja nam je pomalo postala i „noćna mora“ nakon uskraćenih pobjeda u rukometu i nogometu. Gosti iz Rumunjske poželjeli su Hrvatskoj uspješan „revanš“ na teniskim terenima u Lilleu.
Hrvatsko-rumunjska suradnja na području sporta ima prostora za boljitak i na tome će u budućnosti raditi obje strane.
U pratnji Nj. V. princeze Margarete i supruga Nj. K. V. princa Radua bio je i savjetnik čuvarice krune Sarca Sebastian Traian, rumunjski veleposlanik u Hrvatskoj, Nj. E. Constantin – Mihail Gregorie, te ministar savjetnik u istom veleposlanstvu Narcis Seiceanu. Osim glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa, prijamu u HOO-u s hrvatske strane nazočili su i počasni rumunjski konzul u Republici Hrvatskoj Dragutin Kamenski te voditeljica HOO-ova Odjela za međunarodnu suradnju Ljiljana Ujlaki Šubić.

Foto: Press/hoo