fbpx

FOTO: Dizajnerica Rumica Baranović – Boje u interijerima

Učilište Profokus

Pravilan odabir boja doprinosi ljepoti interijera

Rumica BaranovićOdličan primjer su apartmani pod nazivom Sobe 17 koje je uredila poznata dizajnerica interijera Rumica Baranović.
Za odabir boja u prostoru potrebno je znanje
– Kad je u pitanju odabir boja u manjim prostorima kao što su apartmani za jednodnevni najam važno je pažljivo odrediti boje zidova, namještaja, boje detalja kao što su vaze, rasvjetna tijela, tepisi i slike – objasnila je dizajnerica. Povezati boje, odrediti koja je Rumica Baranovićdominantna, a koja ima funkciju akcenta nije jednostavno, zato je važno obrazovanje i znanje koje je dizajnerica stekla u Učilištu Profokus.
Psihološki i vizualni parametri boja
Dizajnerica je objasnila kako treba dobro poznavati psihološke parametre boja i njihovu zastupljenost u prostoru. Ako znamo da zelena boja smiruje, žuta potiče apetit, crvena potiče dominaciju, tada moramo znati gdje i koje boje smjestiti u prostor. Važno je znati da boje mogu prividno povećati ili smanjiti prostor. Tako se svjetlije boje čine većima na tamnoj pozadini i obrnuto. Dvosjed svijetlih boja biti će prividno veći ako je prislonjen uz tamnije oličen zid. Na svijetlom zidu slika tamnih tonova može se učiniti optički manjom nego što su njene prave dimenzije. Prostor možemo prividno povećati ako su u istom tonu oličena vrata prozori i zidovi. Ako želimo da prostor odiše svježinom tada ćemo koristiti svijetle Rumica Baranovićhladne boje plavu, zelenu ili ljubičastu.
Modni hir i boje
Upravo kod odabira boja namještaja ne smijemo biti pomodni i kupovati samo zato što u katalogu stoji da je namještaj tamnih boja moderan. Trebamo dobro pogledati prostor i pažljivo odabrati ono što će oplemeniti i stvoriti ugodan ambijent, a ne biti žrtva modnog hira.
S bojama se možemo igrati u prostoru, rekla je dizajnerica Baranović. Boje se nalaze oko nas. Uzor treba biti priroda koja tako skladno slaže boje. Sigurno svi uživaju u pogledu na livadu s cvijećem, šumu u jesen ili more u ranu zoru. Taj sklad boja treba vješto prenijeti u prostore u kojima se krećemo i boravimo, zaključila je dizajnerica interijera.

Foto: Zvonimir Atletić

Fotogalerija: [nggallery id=414]