fbpx

Održan sastanak: Trajna sterilizacija, kontrola mikročipiranja…

Zagreb…

Brojne udruge potvrdile svoje temeljne stavove i zauzele se za provedbu Zakona o zaštiti životinja: Trajna sterilizacija, kontrola mikročipiranja, udomljavanje umjesto kupnje, no kill skloništa

Trajna sterilizacijaU subotu, 10. ožujka 2018. godine, u prostorijama udruge Prijatelji životinja u Zagrebu, održan je 14. sastanak Mreže za zaštitu životinja na kojemu se skupilo 20 udruga za zaštitu životinja iz raznih krajeva Hrvatske. Teme sastanka bile su provedba Zakona o zaštiti životinja i iskorištavanje dobrih alata od strane jedinica lokalne samouprave kako bi se zaustavili patnja životinja i neodgovornost građana.
Na sastanku su potvrđena i tri temeljna načela Mreže za zaštitu životinja, osnovane 2008. godine s ciljem međusobne suradnje i razmjene iskustava udruga koji rade na zaštiti životinja u Hrvatskoj: kontrola razmnožavanja životinja kroz trajnu sterilizaciju, udomljavanje pasa i mačaka umjesto kupnje životinja i promocija no kill skloništa vođenih na neprofitnim osnovama.
Na sastanku je bilo govora o nužnosti formiranja i rada koordinacijskih radnih skupina, propisanih novim Zakonom o zaštiti životinja, koje osniva svaka županija s ciljem suradnje i donošenja strategije za smanjenje broja napuštenih životinja. Uz predstavnike regionalnih i lokalnih zajednica, u rad tih skupina moraju biti uključeni i predstavnici udruga za zaštitu životinja, policije, veterinarske komore te skloništa za napuštene i izgubljene životinje.
Naglašeno je da je iznimno bitno provesti potpunu kontrolu mikročipiranja svih pasa, da svaki pas u Hrvatskoj mora biti označen mikročipom te da su mnogi gradovi i općine već krenuli u sustavnu kontrolu, ali da će pravi rezultati biti vidljivi samo uz propisivanje trajne sterilizacije kao obaveznog načina kontrole razmnožavanja pasa i mačaka.
Trajna sterilizacija može spasiti mnogobrojne životinje od patnje i smrti, a gradove i općine od izdvajanja novaca zbog neodgovornosti građana. To je jedina alternativa svakodnevnim vijestima o odbačenim štencima i mačićima koji često nisu ni u prilici da završe u nekom skloništu.
Fokus cijelog sastanka bio je na propisivanju obavezne trajne sterilizacije od strane lokalnih zajednica. Sve udruge bile su vrlo jasne i glasne u stavu da je to nužan i učinkovit način rješavanja uzroka problema, odnosno sprječavanja ispaštanja životinja i ljudi zbog neodgovornosti građana.
Zaključeno je da je trajna sterilizacija jedni human i iskušan način kontrole razmnožavanja te da će zajedno apelirati na gradove koji još nisu donijeli takvu odluku da slijede dobar primjer gradova koji su ju donijeli ili koji su u postupku donošenja takve hvalevrijedne odluke.
Na sastanku je sudjelovao dr. vet. med. Mislav Kučenjak, viši veterinarski inspektor pri Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kako bi prisutnima održao prezentaciju o nadležnosti veterinarske inspekcije prema novom Zakonu o zaštiti životinja i odgovorio na brojna pitanja vezana za provedbu Zakona.
Za vrijeme sastanka više puta istaknuto je da je važna dobra komunikacija i suradnja između lokalnih i regionalnih zajednica, veterinarske inspekcije, komunalnih redara i udruga za zaštitu životinja te da novi Zakon o zaštiti životinja pruža mogućnosti lokalnim zajednicama da se napravi dugoočekivana provedba. Sastanak Mreže završio je u vrlo pozitivnom tonu, a novi je najavljen za lipanj.

Foto: Press