fbpx

Dokumentarna serija Dulum zemlje

Dulum zemlje

U nedjelju 09. svibnja 2021. godine s početkom u 20.10 sati, na HRT – HTV1, na rasporedu je dokumentarna serija Dulum zemlje

Dulum zemlje

Zamislite Hrvatsku kao zemlju uspješne, inovativne i ekološki održive poljoprivrede. Zamislite poljoprivrednike kao ispunjene, pozitivne i zadovoljne ljude. Unatoč brojnim teškim izazovima, u Hrvatskoj postoje vizionari svjesni njezinog poljoprivrednog potencijala koji vlastitom energijom, trudom i resursima ulažu u njega.

Dulum zemlje

U svakoj od epizoda dokumentarne serije Dulum zemlje upoznajemo takve vizionare otkrivajući pojedine grane poljoprivrede. Saznajemo o filozofiji života na zemlji i od zemlje, izazovima, problemima, ustrajnosti, naporima, važnosti obiteljske podrške, i, konačno, zadovoljstvu koje sva emocionalna, intelektualna i financijska ulaganja donose tim ljudima i posljedično njihovoj zajednici.

1. epizoda:

Aleš Winkler, nekad ljubljanski odvjetnik, kupio je stanciju Kumparička, zapušteno imanje čija povijest seže do 14. stoljeća. Njegova supruga i dvoje djece zajedno s njim promijenili su domovinu, jezik i poslove zbog ideje o životu na zemlji i od zemlje.

Prirodnim slijedom koraka bitne sustanarke na stanciji postale su koze, a njihova prisutnost dovela je do ideje o proizvodnji sira. Danas na stanciji Kumparička živi dvjestotinjak koza od čijeg mlijeka u modernoj sirani svakodnevno nastaje sir od nepasteriziranog mlijeka u kojem ljudi uživaju u vrhunskim restoranima i koji Hrvatsku predstavlja u najboljem svjetlu na prestižnim sajmovima.

Dulum zemlje
Epizoda (broj): 1.
Epizoda (naslov): Aleš Winkler
Scenarij: Filip Filković i Tomislav Krnić
Režija: Filip Filković
Produkcija: Wolfgang & Dolly za HRT, 2020.
Skladatelj: Dubravko Robić
Direktor fotografije: Tomislav Krnić
Producentica: Tamara Babun
Urednica: Tanja Kanceljak

nedjelja, HRT – HTV1, 09.05.2021., 20.10, Dulum zemlje, dokumentarna serija (1/4)
četvrtak, HRT – HTV2, 13.05.2021., 12.07, Dulum zemlje, dokumentarna serija (1/4)

Foto: Press HRT