fbpx

Serija Podmornica od ovog petka na TV

Podmornica (Das Boot)

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 12. veljače 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 22.40 sati počinje s prikazivanjem serije Podmornica (Das Boot).

Podmornica

Das Boot – Podmornica je priča o odlukama koje donosimo i preživljavanju. Istražuje koliko je život bio emocionalno mučan za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i brutalnu realnost života u besmislenom ratu. “Das Boot” njemačka je televizijska serija i nastavak filma “Podmornica” (“Das Boot”) iz 1981. Poput filma, i serija se temelji na knjizi “Podmornica” (“Das Boot”) Lothara-Günthera Buchheima iz 1973., a dodani su i dijelovi Buchheimovog nastavka “Die Festung” iz 1995.

Podmornica

Budući da radnja originalnog filma završava u prosincu 1941., radnja serije nastavlja se devet mjeseci poslije, 1942. Priča je podijeljena u dva dijela. S jedne strane prati francuski pokret otpora, a s druge njemačku podmornicu U-612 i njezinu posadu.
Jesen 1942. u okupiranoj Francuskoj. Podmornica U-612 spremna je za prvo putovanje. Njezina mlada posada na čelu s novim zapovjednikom Klausom Hoffmannom priprema se za sve brutalniji rat. 40 mladića isplovljava na prvi zadatak na kojemu se bore protiv skučenih i klaustrofobičnih životnih uvjeta ispod površine mora. Napetosti rastu, a prijateljstva pucaju, pa su zbog toga i članovi posade dovedeni do samoga ruba izdržljivosti.

Za to vrijeme u luci La Rochelle Simone Strasser polako gubi tlo pod nogama jer se uplela u opasnu i zabranjenu ljubavnu vezu te je rastrgana između odanosti Njemačkoj i pokreta otpora. Zbog toga počinje preispitivati sve u što vjeruje. Zar je moguće da je sve u što je vjerovala laž?

Podmornica

Njemačka akademija za TV 2019. – nagrada za nabolje vizualne efekte (Viktor Muller – Vít Komrzý); Njemačka TV nagrada 2019. – najbolja glumica (Vicky Krieps) i najbolja fotografija (David Luther).

Foto: Press