fbpx

Svečano otvoreni 26. Dani hrvatskog filma

Zagreb…

Dodjelom Zlatnog Oktavijana Pavlu Štalteru i projekcijama prvog bloka filmova iz natjecateljskog programa započelo novo festivalsko izdanje

Dani hrvatskog filmaSinoć su u punoj dvorani kina Tuškanac otvoreni 26. Dani hrvatskog filma. U ovogodišnje festivalsko izdanje okupljene su uveli voditelji ceremonije, glumci Mia Biondić i Petar Cvirn, a kao filmski uvod poslužila je festivalska špica u režiji Mirne Zgrabljić i kratkometražni film Zagreb u svjetlu velegrada* Oktavijana Miletića iz 1934.
Na otvaranju DHF-a dodijeljena je nagrada Zlatni Oktavijan koju Društvo hrvatskih filmskih kritičara dodjeljuje istaknutim filmskim umjetnicima za životno djelo. Predstavnik društva kritičara Igor Saračević uručio je nagradu Pavlu Štalteru, jednom od pionira i značajnom predstavniku Zagrebačke škole crtanoga filma koji je kao strpljiv, pedantan, predan i maštovit scenograf te glavni crtač nesebično oplemenjivao filmove drugih autora Zagrebačke škole, a u vlastitim se djelima ponajprije oslanjao na slikarsku likovnost, ugođaj, ritam i sentiment.
– Za ovaj svoj dugi put, od daleke 1957. godine u animiranom filmu dugujem zahvalu ekipi i autorima Zagreb filma na kolegijalnoj suradnji i nesebičnoj potpori – izjavio je povodom primitka nagrade Pavao Štalter, a potom je prikazan njegov najpoznatiji film Maska crvene smrti iz 1969. godine.

SUBOTA NA DHF-u
U subotu program DHF-a u kinu Tuškanac kreće već od 15.00 sati uz dokumentarni film Darija Juričana Gazda o Ivici Todoriću, a nastavlja se u 17.00 sati uz blok natjecateljskog programa koji između ostalog donosi novi eksperimentalni film Ane Hušman Volim te Ines te animiranu ljubavnu priču smještenu u računalnu igru Gamer Girl Irene Jukić Pranjić.
U Tuškancu će se filmovi iz natjecateljskog programa također moći pogledati u bloku od 19 sati dok je u 23 sata na rasporedu program U gostima koji donosi rijetko viđena ostvarenja Karpa Godine, Dušana Makavejeva, Ivana Martinca, Ivana Ladislava Galete, Brede Beban i Rudolfa Frančeka koje su spomenuti autori snimali izvan svojih domicilnih zemalja.
Natjecateljski program DHF-a na Ljetnoj pozornici Tuškanac od 21:30 uključuje igrani film mlade redateljice Nikice Zdunić Opet, unedogled s Tihanom Lazović i Draženom Čučekom, animirani film Manivald u režiji Chintis Lundgren koji je na Animafestu osvojio Grand prix Hrvatskog natjecanja te poetski eksperimentalni film Ivana Faktora Sve bih ostavio ovdje.
Nizom epizoda animiranih filmova iz serije o Baltazaru subotu počinje program projekcija u Parku Stara Trešnjevka koji će svake večeri od 21:30 sati sve do ponedjeljka funkcionirati kao kvartovsko kino na otvorenom.
U slučaju kiše program s ljetne pozornice Tuškanac održava se u kinu Tuškanac.
Ulaz ne sve programe DHF-a je besplatan.

Foto: Press