fbpx

U spomen: Gordan Lederer – Četvrt stoljeća od pogibije

Slomljeni pezjaž…

Hrvatska radiotelevizija obilježava četvrt stoljeća od pogibije svojega snimatelja Gordana Lederera

Gordan LedererHrvatska radiotelevizija 10. kolovoza obilježava četvrt stoljeća od pogibije snimatelja Gordana Lederera, koji je izgubio život 1991. godine prenoseći istinu o Domovinskome ratu i agresiji na Republiku Hrvatsku. U spomen na svojega poginuloga zaposlenika i kolegu toga će dana izaslanstvo Hrvatske radiotelevizije položiti vijence i zapaliti svijeće na mjestu njegove pogibije.
Gordan Lederer stradao je na brdu Čukuru Gordan Ledererpokraj Hrvatske Kostajnice snimajući hrvatske branitelje u akciji tijekom srpskih napada na Pounje. Ostavio je mnoge zapise o prvim danima rata, koji su poslije uklopljeni u Banijska ratna praskozorja.
U spomen na poginuloga kolegu Hrvatska radiotelevizija prošle je godine na 24. godišnjicu njegove pogibije otkrila spomen-obilježje Slomljeni pezjaž, prema mišljenju mnogih jedno od najljepših spomen-obilježja posvećenih Domovinskome ratu.
Spomen-obilježje se nalazi na mjestu pogibije Gordana Lederera i u proteklih su ga godinu dana obišle tisuće građana, a postao je i prepoznatljiv simbol Hrvatske Kostajnice.

Foto: Press