fbpx

Uskrs – prigodan program za blagdane

HRT…

Papa Franjo, UskrsHrvatska radiotelevizija svojim je gledateljima za uskrsne blagdane pripremila prigodni program. Na sam Uskrs 27. ožujka na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) u 10 sati gledatelji će moći pratiti svečano misno slavlje iz katedrale svetoga Dujma u Splitu koju će predvoditi monsinjor Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit. Redatelj je prijenosa Neven Mihael Dianežević, a urednik i komentator Dragutin Siladi. U 11.55, također na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1), slijedi prijenos iz Vatikana: Urbi et Orbi kad će se u povodu blagdana Kristova uskrsnuća papa Franjo obratiti katoličkim vjernicima iz cijeloga svijeta, ali i svim kršćanima i ljudima dobre volje.
Obraćanjem Urbi et Orbi – gradu i svijetu papa Franjo izreći će poruku vjernicima i čestitati Uskrs. Papa će potom podijeliti svoj apostolski blagoslov svim vjernicima i gledateljima. Hrvatska radiotelevizija omogućit će izravni prijenos papine poruke s Trga svetoga Petra u Vatikanu. Komentatorica je Mirjam Kuštreba, a urednik Mario Raguž.
U 13.06 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) na rasporedu je američko-španjolska drama Put. Liječnik Thomas Avery (Martin Sheen) dolazi iz Kalifornije u Francusku jer mu je u oluji u Pirenejima na hodočašću stradao sin Daniel (Emilio Estevez). Shrvan tugom Thomas odluči uime svojega sina krenuti na hodočašće i stići do svetišta Santiago de Compostela u kojemu će prosuti Danielov pepeo. Kao i mnogi hodočasnici prije njega, krenuo je pješice na Put svetoga Jakova. Susreo je ljude sa svih strana svijeta u potrazi za smislom svojega života, a pridružili su mu se Nizozemac Joost (Yorick van Wageningen), Kanađanka Sarah (Deborah Kara Unger) i Irac Jack (James Nesbitt). Hodačašće ih mijenja. Ovo je snažna priča o obitelji, prijateljstvu i promjenama koje doživljavamo u životu, nadahnuta je hodočašćem na kojemu su sudjelovali Estevezov devetnaestogodišnji sin Taylor i Estevezov otac M. Sheen (odnosno djed i unuk) te knjizi Jacka Hitta Off the Road: A Modern-Day Walk Down the Pilgrim’s Route into Spain.
Tko pjeva zlo ne misliU 20 sati na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) na rasporedu je jedan od najboljih hrvatskih filmova svih vremena Tko pjeva zlo ne misli. U filmu se podnaslovljenome kao ljubavna komedija s pjevanjem radnja odvija u Zagrebu tridesetih godina.
Na nedjeljnome izletu gospođa Šafranek i njezina sestra Mina upoznaju markantna zagrebačkoga kicoša gospodina Fulira. On fotografira gospođu Šafranek koja mu se sviđa na prvi pogled. Već u utorak Fulir svraća k njoj kako bi joj pokazao fotografije. Na izlazu sreće njezina muža Franju Šafraneka, koji ga poziva na nekoliko čašica vina. Ne sluteći da je Fulir zainteresiran za njegovu suprugu, on namjerava svoju šogoricu Minu udati za Fulira. Tijekom tjedna prijateljstvo se razvija sve do nedjelje kad Franjo uhvati svoju ženu i Fulira u ljubavnome zagrljaju. Ipak, mire se u gostionici kod Šnidaršića, gospođa Šafranek uspijeva u svojemu naumu i Mina se udaje za Fulira. Film Tko pjeva zlo ne misli iz 1970. režirao je Krešo Golik, a u glavnim su ulogama Franjo Majetić, Mirjana Bohanec, Relja Bašić, Mia Oremović, Tomislav Žganec, Vida Jerman i Riki Brzeska.
Lijepo je biti benediktinkaOdmah nakon filma, na uskrsnu večer u 21.40, svoja vrata otvorit će naš najstariji benediktinski ženski samostan u dokumentarnome filmu Lijepo je biti benediktinka. Taj je samostan osnovan u Trogiru 1064. zalaganjem biskupa Ivana zahvaljujući darovnici trogirskih građana i plemića. Od tada se u samostanu svetoga Nikole redovnički život nije ugasio. Prvi su put u svojoj povijesti, a za potrebe snimanja dokumentarnoga filma, sestre benediktinke otvorile javnosti vrata klauzure u kojoj, kao i njihove prethodnice stoljećima, žive i rade u molitvi i tišini izdvojene od vanjskoga svijeta.
U dokumentarnome filmu doznajemo kako je organiziran njihov život, koja duhovna i kulturna naslijeđa čuvaju u baroknoj crkvi i unutar samostana svetoga Nikole. Od umjetnina je najpoznatiji grčki reljef božanstva Kairosa po kojemu cijela likovna zbirka nosi ime. Najstarija antologija hrvatske lirike, Lucićev Vartal iz 15. stoljeća, pripadao je knjižnici trogirskoga samostana. U filmu upoznajemo četiri sestre benediktinke kroz njihove susrete s Trogiranima, dok izrađuju krunice i suvenire, blaguju i peku kolače, a njihov je život prije i iznad svega određen molitvom.
Za potrebe filma Lijepo je biti benediktinka snimljena je instrumentalna inačica Messe Pastorale i moteti trogirskog kapelnika iz 19. stoljeća Giuseppea Bozzottija u izvedbi orguljaša Marina Ugrine. Scenaristica je i autorica filma novinarka HRT-a Branka Brekalo, a suscenarist i pripovjedač glumac Ivo Perkušić. Film je proizveden 2014.

Foto: Scena.hr, Press