fbpx

Franjo Jurčec: Danas odnos kazališnih glumaca prema poslu nije fajterski

Za portal Scena.hr…

Glumac u razgovoru za portal Scena.hr otkriva svoja razmišljanja o glumačkoj sceni, govori o umirovljeničkim danima i svojoj karijeri, ali i hvali kolegicu Prskalo

Franjo Jurčec– Matiju kao glumicu poznajem već dosta dugo. Igrali smo zajedno na televiziji i bio sam oduševljen koliko je ona strpljiva, koliko ima živaca za taj posao. A vjerujte mi za taj posao treba živaca. Gledao sam je i u kazalištu. Ona je jedan vrlo vrijedan i samozatajan radnik. Ona se nikad ne buni, ne vrišti, a zapravo je temperamentna. Matija je jedno ugodno žensko biće i beskrajno lijepa – pohvalio je glumac svoju kolegicu Matiju Prskalo. Franjo Jurčec (80) u petak je došao na zagrebačku premijeru monodrame ‘Samo jedna žena‘ kojom je Matija obilježila i 25 godina svoje glumačke karijere. Glumac, iza kojeg su brojne kazališne i filmske uloge, kaže da uživa u glumačkoj mirovini, ali ne miruje. I dalje igra, ali bira ono što želi i gdje želi igrati.
– Zvali su me u neka kazališta, pa sam im se zahvalio. Znate zašto? U moje vrijeme bilo je svetogrđe ne igrati u predstavama, danas je svima drago da ne igraju. To je kriva i televizija. Onda je tu i odnos prema poslu, nije onako ‘fajterski’, sve je nekako ležerno. I zato kažem, ja imam više predstava  sa 16 godina penzije, nego neki kazališni glumci. Ja nemam ništa protiv, ali ja u takvom kazalištu ne bih želio biti – objasnio je glumac. Dodaje da unatoč godinama, sjajno pamti tekstove.
Franjo Jurčec– Često se ne mogu sjetiti imena svoje djece, unuka, ali tekstove pamtim bez problema. To je tako, mozak je okrenut na to – našalio se Jurčec.  Kaže da u glumačkom svijetu nije uvijek lako jer je gluma težak posao, ali ističe da je puno teže biti rudar. Beskrajno voli glumu i zato se nikad nije tužio.
– Prošao sam sve, ali bilo je teško. Vremena su bila teška, međutim, ako ću iskreno ništa ne bih mijenjao. Istina Bog, mnoge stvari bih napravio bolje. Znam da sam bio blesav, tako neke stvari nisam ‘skužio’ na vrijeme, bio bih možda malo ozbiljniji u poslu. Čini mi se da sam u životu puno ljudi i puno djece razveselio. Znate, kad sretneš na ulici djecu koja ponavljaju tvoje riječi, onda je to to – ispričao je dobro raspoloženi Jurčec za portal Scena.hr.

Foto: Scena.hr