fbpx

Popijevke i zborovi: Vatroslav Lisinski za vječnost

Zagreb…

Vatroslav LisinskiDa je napisao samo operu Ljubav i zloba, našu prvu nacionalnu operu, Vatroslav Lisinski ostao bi zauvijek upisan u povijest hrvatske glazbe. No, u životu koji je trajao nepunih 35 godina, kraće od Mozartovog, uspio je stvoriti mnogo više: još jednu operu, nekoliko vrijednih orkestralnih uvertira, mnogobrojne zborske skladbe i solo popijevke…
U sezoni 2018/2019 najdragocjeniji dio njegove ostavštine predstavit će Zbor i Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT). Povod za to je okrugla 200. godišnjica rođenja Lisinskog koja će se napuniti 8. srpnja 2019. godine. Ansambli HRT-a planiraju jednu večer posvetiti njegovim zborskim i solo pjesama te koncertno izvesti opere Porin. U planu je trajno tonsko snimanje cjelokupnog programa te objava snimki na nosačima zvuka u izdanju HRT-a.
Već u utorak, 6. studenog s početkom u 20 sati na rasporedu je prvi od najavljenih događaja: koncert u ciklusu Sfumato. Zboru HRT-a i njegovom šef-dirigentu na koncertu u dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda (HGZ) u interpretaciji vokalne lirike na hrvatske, češke i njemačke stihove pridružit će se ugledni gosti: mezzosopranistica Renata Pokupić, bas-bariton Krešimir Stražanac i Jonathan Ware, američki pijanist cijenjen kao komorni glazbenik i suradnik u izvedbama solo pjesama.
Renata Pokupić uoči nastupa izjavila je:
Renata Pokupić– Iznimno se veselim mojoj sljedećoj suradnji s HRT-om i maestrom Fačinijem jer je program za mene veliko otkriće. S pjesmama Vatroslava Lisinskog susrela sam se već za vrijeme Akademije, no o kakvim se biserima zapravo radi otkrila sam tek nedavno. U razgovoru s cijenjenom dr. Koraljkom Kos, koja me je ‘provela’ kroz njegove pjesme i njegov ne baš lagan život, postalo mi je jasno otkud taj njegov odaziv upravo za temu skitanja i preživljavanja. Veselim se prilici u kojoj ćemo taj njegov sasvim poseban svijet vjerno i s puno poštovanja donijeti zagrebačkoj publici.
Krešimir Stražanac nadovezao se:
Krešimir Stražanac– S obzirom na to da već 15 godina djelujem u inozemstvu i da rijetko imam priliku za izvoditi skladbe naših skladatelja, posebno se radujem ovom koncertu. Raduje me ponovna suradnja s pijanistom Jonathanom Wareom i mezzosopranisticom Renatom Pokupić, sa Zborom HRT-a kao i sa šef-dirigentom Tomislavom Fačinijem, s kojim već nekoliko godina redovito muziciram i s kojim dijelim estetska uvjerenja.
Maestro Fačini ističe da su opusi naših skladatelja uvijek iznova iznenađenje. Možda zato što ih ne izvodimo i ne snimamo dovoljno često. Lisinski je pravi primjer hrvatskog autora; iza ikone nacionalnog barda i Ilirca, tvorca Tomislav Fačiniopere, perle hrvatske glazbene romantika, krije se životopis društva koje ne prepoznaje i ne podržava svoje talente. Sve što Lisinski jest, ali i ono što nije, rezultat je upravo takvog odnosa. Slično je i s našim očekivanjima prema djelima Lisinskog: na čemu se temelje? Realnom poznavanju opusa? Svijesti o pozadini i stvarnoj atmosferi i sadržaju ne samo njegova života, nego i, recimo, Preporoda? Upravo zato je posebno vrijedno stvarati dobre snimke, koje će svjedočiti za skladatelje i opravdati, kroz neke nove generacije, grijehe prošlosti.
Ansambli HRT-a se u posljednje vrijeme sustavno i vrlo uspješno laćaju toga posla. Protagonisti ovog koncerta i CD izdanja su idealni zagovornici lomnog života Lisinskog, pretočena u zvukove. Kroz pjesme se izvija pravi njegov životopis, kroz razvoj stila i glazbenog jezika, trasiranje njegova puta putujućeg glazbenika kroz jezike na kojima sklada, do tematiziranja životnih okolnosti kojima je bio sputan i težnji koje su mu svijetlile na kraju puta.
S razlogom je biografija Lisinskog privlačila pisce, filmske i radijske autore. Obilježena meteorskim usponom i dramatičnim padom, iskorištena je kao predložak prvog hrvatskog cjelovečernjeg igranog filma i naše prve radio drame. U ciklusu Sfumato, samom glazbom iscrtat će se životna putanja Lisinskog od skladateljske zvijezde Preporoda do prerane smrti u izolaciji i siromaštvu.
Koncertna izvedba opere Porin na rasporedu je u ciklusu Kanconijer 28. ožujka 2019. Prostor cjelokupnog europskog radijskog etera, putem prijenosa Hrvatskog radija koji će preuzeti članice Europske radiodifuzijske unije (EBU) toga će dana moći čuti djelo kojem samom skladatelju za života nije bilo dano čuti i to u izvedbi naših najboljih vokalnih solista pod ravnanjem maestra Lorisa Voltolinija.

Foto: Press – Chris Gloag, Dinko Bažulić