fbpx

Producent Vjekoslav Katušin osvojio Las Vegas

Intervju – Vjekoslav Katušin

Filmski glumac, redatelj, scenarist, producent te vlasnik Dream Team Pictures Vjekoslav Katušin prošli je mjesec osvojio tri nagrade u Las Vegasu – Vegas Movie awards – za najbolji film, za najbolji scenarij i za najboljeg glumca, a u intervjuu za Scena.hr otkriva nam tajnu uspjeha.

Vjekoslav Katušin

Scena: Rođeni ste u Mainzu, u Njemačkoj, živite u Dražu u Hrvatskoj, a nagrade za filmove osvajate u cijelom svijetu, koja je tajna?

Tajna mog uspjeha leži u sjajnim članovima mog tima. Svaka osoba koja radi na mojim filmovima, moji su prijatelji, na koje se mogu slijepo osloniti. Svatko od nas daje 100% kako bi osigurao da naši filmovi budu proizvedeni na najbolji mogući način. Ako pogledate povratne informacije glumaca, ekipe i posebno holivudskih glumaca, koji rade na mojim produkcijama, najcjenjenija je kod mene u ekipi obiteljska atmosfera. Ostalo se sastoji od predanosti, strasti prema filmskoj umjetnosti i puno ambicija.

Scena: 2015. godine osnovali ste Dream Team Pictures sa sjedištem u Njemačkoj, koji je cilj agencije?

Kao što sam već odgovorio u prvom pitanju, za mene uspjeh uvelike ovisi o ljudima s kojima se okružuješ. Moje filmove stvara izvanredan tim, koji se svim silama trude ispuniti naše zajedničke snove.

Vjekoslav Katušin

Scena: Prije tri mjeseca ste na festivalu u Beogradu osvojili nagradu za najbolji film C.L.E.A.N., prošli mjesec C.L.E.A.N. je osvojio tri nagrade u Las Vegasu – Vegas Movie awards – za najbolji film, za najbolji scenarij i za najboljeg glumca, a koje nagrade ste do sada osvojili u Hrvatskoj?

Zapravo, niti jednu nagradu. U Njemačkoj postoji izreka: Nitko nije prorok u svojoj zemlji! Za mene Hrvatska nije samo dom moje obitelji i mojih predaka, već i zemlja u kojoj bih volio provesti život. Puno bi mi značilo zabavljati ljude u mojoj voljenoj zemlji. No, budući da se moji filmovi proizvode na engleskom jeziku kako bi dosegli međunarodnu publiku, imam osjećaj da hrvatski filmski festivali nisu posebno zainteresirani za prikazivanje mojih filmova, no možda će se to u bliskoj budućnosti promijeniti.

Vjekoslav Katušin

Scena: Film C.L.E.A.N. horor film koji je sniman u Hrvatskoj je do sada osvojio 26 međunarodnih nagrada – Od Atene, LA do Srbije, prikazivao se u Cineplex kinima Srbiji, Crnoj Gori i BiH, a kad možemo očekivati prikazivanje filma u Hrvatskoj?

Trenutno još uvijek tražimo odgovarajućeg distributera filma C.L.E.A.N. na filmskim platnima hrvatskih kina.

Scena: Koliki je bio budget filma C.L.E.A.N. ?

Budget C.L.E.A.N-a iznosio je približno 1.5 milijuna američkih dolara.

Scena: U vašim filmova puno je stranih glumaca – Costas Mandylor, Eric Roberts, Christopher Lambert, Michael Paré, Jenny Paris, Maik van Epple, Tom Sizemore, Morad Azzaaoui… što je s našim hrvatskim glumcima, jesu li preskupi ili?

Naknade/Plaće nisu problem u mojim očima, već na moju žalost, aroganciju koju pokazuje velik dio hrvatskih glumaca. Sve više imam osjećaj da je sve u ispraznosti i prestižu, a ne više u ljubavi prema filmu. Ova ljubav prema filmu mi je na prvom mjestu. U svim razgovorima s hrvatskim glumcima prvo je pitanje bilo odmah o honoraru i financijskim uvjetima pod kojima bi ujutro ustali iz kreveta. Prvo pitanje koje bi glumac trebao postaviti jest: ‘Kao glumac, kako se mogu uključiti u vaš film kako bih učinio najbolji mogući dio u stvaranju filma koji premašuje očekivanja’.

Vjekoslav Katušin

Scena: Gdje ste sve do sada snimali filmove, u kojim zemljama?

U Hrvatskoj, SAD-u, Njemačkoj, Švicarskoj i Srbiji.

Vjekoslav Katušin

Scena: Imate ostvareno i jedno veliko prijateljstvo o kojem ste kao dječak sanjali s Bud Spencerom, ali na žalost neostvareno na filmskom platnu, što nam možete reći o tome?

Prijateljstvo s Budom i razgovori s njim nešto su što ću zadržati u srcu i uspomenama do kraja života. Podržavao me i poticao od početka mog sna da postanem producent. Nije mi dao samo moj prvi fotoaparat i vjerovao u mene, već kad sam mu došao kao obožavatelj, poželio mi je dobrodošlicu kao prijatelju i pozvao me na večeru na našem prvom sastanku u njegovom domu. Već smo planirali velik dio za naše zajedničko snimanje kad sam primio tužnu vijest o njegovoj smrti. Nismo zajedno pisali filmsku povijest, već priču o našem prijateljstvu i to će mi zauvijek ostati.

Scena: Kad ste se zaljubili u film i kako ste počeli u filmskoj industriji?

U mojoj mladosti. Bruce Willis i Bud Spencer bili su među mojim idolima. Oboje sam upoznao u mladosti i čak sam s Budom razvio dragocjeno prijateljstvo. Naravno, oduvijek sam sanjao o tome da produciram filmove. Prilika se pojavila preko Buda kad me potaknuo da ispunim svoje snove.

Vjekoslav

Scena: Što je cilj vašeg rada u filmskoj industriji, što vam daje snage da tako ‘tvrdoglavo’ radite, je li vaš cilj nagrada Oscar?

Moj cilj nisu svjetske filmske nagrade. Bez obzira koliko su nagrade važne. Živimo u svijetu koji nam svakodnevno predstavlja velike izazove. Svijet pun mržnje, rata, taštine, ogorčenosti i straha. Svojim filmovima želim ljude odvesti u jedinstveni svijet zbog kojeg će zaboraviti sve oko sebe. 90 minuta u kojima publika potpuno ignorira svjetske brige i okolnosti i stvarno se osjeća zabavljeno.

Scena: Koje je vaše mišljenje o stvaranju filmova ili serija u Hrvatskoj?

Budući da sam se uglavnom koncentrirao na međunarodno tržište i trenutno u potpunosti posvećujem pažnju stvaranju svojih filmova, u posljednjih nekoliko godina nisam vidio nijedan film u Hrvatskoj i stoga ne mogu prosuditi sviđaju li mi se ili ne.

Scena: S kojim se poteškoćama susrećete u stvaranju filma?

Najveća je poteškoća u ovom trenutku naravno koordinirati glumce i ekipu, od kojih većina dolazi iz različitih nacija svijeta, te definirati razdoblje snimanja koje se tada može stvarno i sigurno provesti uzimajući u obzir trenutnu pandemiju.

Vjekoslav

Scena: S kojim glumcem ili glumicom najradije volite surađivati i zašto?

Nemam omiljenog glumca s kojim radim. Radio sam s nominiranim za Oscara Ericom Robertsom, legendom Highlandera Christopherom Lambertom, Tomom Sizemoreom (Spašavanje vojnika Ryana), Costasom Mandylorom (SAW 3-7) i mnogim drugim poznatim holivudskim zvijezdama. Prvo i najvažnije za mene je da radim s glumcima koji su me dugi niz godina impresionirali svojom autentičnošću i izvanrednim glumačkim talentom. Još uvijek ima toliko glumaca koji će glumiti u mojim filmovima i svaki od njih je izuzetno nadaren i apsolutno obogaćuje moj film.

Vjekoslav

Scena: Tko vam je uzor u filmskom svijetu?

Više nemam pravih uzora. Danas se orijentiram na nadahnjujuće ličnosti poput Quentina Tarantina, Francisa Forda Coppole, Roberta Rodrigueza i Michaela Manna čiji filmovi odgovaraju stilu mojih filmova. Trudim se biti uzor ljudima koji rade sa mnom, koji se mogu orijentirati kroz vrijednosti koje prenosim u svojim setovima. Uvažavanje, poštovanje, pouzdanost i predanost.

Scena: Što je s privatnim životom, jeste li oženjeni, imate li slobodnog vremena i kako provodite vrijeme van filmskog svijeta?

Trenutno nemam suprugu. Svoj privatni život provodim putujući po najljepšim mjestima na svijetu. Kod kuće volim svakodnevno kuhati najbolje kulinarske specijalitete s kojim sam se susretao na putovanjima. Provodim puno vremena sa svoja dva psa i trenutno planiram sagraditi novu vilu u Hrvatskoj, u kojoj ću svoju budućnost provesti zajedno sa budućom suprugom, i nadam se jednog dana sa svojom djecom.

Foto: Vjekoslav Katušin priv. album