fbpx

Za zabranu petardi podršku kampanji dala četiri ministarstva

Zagreb…

Udruga Prijatelji životinja i dalje traži potpunu zabranu petardi tijekom cijele godine

za zabranu petardiNekoliko ministarstava dalo je svoju podršku kampanji za zabranu petardi tijekom cijele godine pa se tako Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Ministarstvu turizma i Ministarstvu zdravstva pridružilo i Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta. Udruga Prijatelji životinja, koja se i dalje zalaže za potpunu zabranu korištenja pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine, kako je to ranije i bilo, javlja i da je posljednje u nizu ministarstvo navelo da daje podršku zabrani prvenstveno u cilju zaštite ljudi, životinja i okoliša te održavanja sigurnosti i mira.
Nakon novih pritužbi i dopisa zabrinutih građana, udruga za zaštitu životinja, posebice liječnika i drugih zabrinutih skupina i pojedinaca, Prijatelji životinja, ministarstva, udruge i pojedinci koji daju podršku ovoj inicijativi traže od Ministarstva unutarnjih poslova hitno pokretanje izmjene Zakona o eksplozivnim tvarima kako bi se promptno smanjila uporaba petardi. Naime, iako su dosad uvedene neke zakonske izmjene, nužno je da se što hitnije nastave u istome smjeru kako bi se postigli konkretni rezultati i kako bi svi građani mogli dočekati Novu godinu u sigurnom okruženju, bez uznemiravanja i ugroze njihova psihičkog i fizičkog zdravlja.
za zabranu petardiNaglašavaju da profit proizvođača opasnih eksplozivnih tvari, koje su ranije bile s razlogom zabranjene tijekom cijele godine, ne smije biti važniji od javnog interesa te da novcem ne možemo mjeriti izgubljene prste ili vid djeteta ili život stradaloga psa.
– Trebamo gledati prema naprijed i slijediti pozitivne primjere zemalja koje su već zabranile korištenje pirotehničkih sredstava, poput Irske koja je potpuno zabranila korištenje petardi kategorija F2 i F3, Švedske gdje petarde smiju koristiti samo osposobljene i ovlaštene osobe ili Belgije gdje je korištenje petardi kategorije F3 kazneno djelo. Kina, zemlja iz koje potječu petarde, također je zabranila njihovo korištenje uoči Nove godine – poručuju iz udruge Prijatelji životinja.
Apelira se na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnom izmjenom zakonskih odredbi stane na kraj ozljedama ljudi, kao i životinja koje se ne mogu same zaštititi od opasnih pirotehničkih sredstava, te da se uvede zabrana korištenja pirotehničkih sredstava kategorija F2 i F3 tijekom cijele godine uključujući datume od 27. do 30. prosinca kada se ništa niti ne slavi. Prijatelji životinja ističu da smatraju nužnim i da se gradovima i općinama omogući uvođenje zabrane korištenja petardi za svoje područje te poduzimanje konkretnih koraka u cilju sigurnosti i dobrobiti svih građana.
Peticija za zabranu korištenja pirotehničkih sredstava tijekom cijele godine može se potpisati na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Foto: Press