fbpx

Zoltan Kabok: Čuvari mira u zemlji rata

Zagreb…

Na Hrvatskoj radioteleviziji u nedjelju 29. travnja dokumentarni film Zoltan Kabok: Čuvari mira u zemlji rata

Zoltan Kabok– Upravo su život običnih Afganistanaca i njihova svakodnevica dijelom obuhvaćeni ovim filmom. Naime, Afganistanci žive između terorističkih napada, koji su, osim što su svakodnevni, sve češći – kako u gradovima, tako i u seoskim područjima. Svaki je izlazak rizik i izlazi se na osobnu odgovornost. Tijekom dugogodišnjega novinarskog izvješćivanja s kriznih žarišta imao sam svakakvih izazova, ali tako sigurnosno zahtjevan teren nikad. Naizgled, sve vam se doima mirno, no u trenutku se bilo koje područje može pretvoriti u pakao. Ne morate biti metom, ali se možete naći u krivo vrijeme na krivome mjestu. Svaki izlazak izvan baze bio je na vlastitu odgovornost, a dodatan osjećaj nesigurnosti upotpunjavala je činjenica da ste pri izlasku morali uvijek predočiti svoju krvnu grupu, a ispraćao vas je veliki natpis Sretno! – ističe autor i scenarist Zoltan Kabok.
Zoltan Kabok, Čuvari mira u zemlji rataHrvatska radiotelevizija, u nedjelju 29. travnja na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 21.40 sati, prikazuje dokumentarni film Čuvari mira u zemlji rata o nasilnim sukobima u Afganistanu koji traju već gotovo četrdeset godina. Posljedice su trajne i nesagledive: struju i pitku vodu imaju rijetki, kanalizacija u selima prolazi uz kuće, a riječ je o državi u kojoj je gotovo 60 % stanovništva mlađe od 19 godina, djeca su najveće žrtve rata jer ih više od trećine ima Zoltan Kabok, Čuvari mira u zemlji ratapsihološke tegobe, stopa je smrtnosti među najvišima u svijetu, a djeca istodobno stradavaju kao civilne žrtve i kao vojnici. Iznošenjem tih činjenica započinje dokumentarni film autora i scenarista Zoltana Kaboka koji u pedesetak minuta otkriva sadašnjost zemlje rata u kojoj su međunarodne snage čuvari mira. Među njima su već petnaest godina i pripadnici hrvatskih snaga.
Tijekom desetodnevnoga snimanja HRT-ova ekipa, koju osim autora i scenarista Zoltana Kaboka čine snimatelj Dario Kiš i tonski snimatelj Stjepan Beti, obišla je nekoliko mjesta na sjeveru te države u okolici grada Mazar-e-Šarifa te u samome Kabulu uvjerivši se da je uloga Hrvatske vojske u misiji Odlučna potpora iznimno odgovorna. Hrvatima se trenutačno daju najzahtjevnije zadaće ponajprije stoga što su naši vojnici odavno postali prepoznatljivi i traženi te o njima u superlativu govore svi – od međunarodnih visokih časnika do običnih ljudi.

Foto: Press