fbpx

HND osuđuje fizički napad službenika Ministarstva državne imovine na novinara Domagoja Margetića

Zagreb…

Priopćenje za medije HND-a prenosimo u cijelosti

Domagoja MargetićaHrvatsko novinarsko društvo osuđuje fizički napad službenika Ministarstva državne imovine Vedrana Sovića na novinara Domagoja Margetića, koji se dogodio u utorak, 31. ožujka, u Biankinijevoj ulici u središtu Zagreba, u prostorijama koje koristi Udruga umirovljenika HRT-a.
Napad se dogodio tijekom akcije podjele maski i zaštitne opreme članovima Udruge umirovljenika HRT-a i Ogranka umirovljenih novinara HND-a, u kojoj je novinar Domagoj Margetić bio jedan od volontera, a postoji i snimka dijela incidenta koji je odmah bio prijavljen policiji.
No, policija je, nakon uviđaja, čitav slučaj okarakterizirala kao verbalni, a zatim fizički obračun dvojice muškaraca protiv kojih će podnijeti optužni prijedlog zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Bez namjere da otvaramo polemiku s policijom, jasno želimo reći da su svjedoci događaja HND-u potvrdili činjenicu da je Domagoj Margetić bio napadnut od službenika Ministarstva državne imovine te da nije došlo ni do kakvog međusobnog sukoba između dvojice muškaraca. Isto tako, više svjedoka HND-u je potvrdilo da su se predstavnici Ministarstva od samog ulaska u prostorije koje koristi Udruga umirovljenika HRT-a neugodno ponašali i prema drugim osobama koje su zatekli u prostoru, uključujući predsjednicu Udruge umirovljenika HRT-a.
U izjavi za portal Index.hr, iz Ministarstva državne imovine nisu negirali napad, ali tvrde kako je kolega Margetić ometao njihove službenike u obavljanju posla, odnosno, provjere objekta koje to Ministarstvo provodi nakon nedavnog potresa u Zagrebu. Nikakvo “ometanje službenika u obavljanju posla”, kako tvrdi Ministarstvo, sve i da je do njega došlo, ne može biti razlog za ovakvo ponašanje jednog državnog službenika prema osobama koje su se zatekle u zgradi, a ponajmanje za fizički napad na novinara. HND-a stoga od Ministarstva traži jasnu i nedvosmislenu osudu ovoga napada i sankcije za počinitelja – za Izvršni odbor HND-a Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a.

Foto: Press