fbpx

Rang lista Davis Cupa: Hrvatska je ostala vodeća!

Rang lista Davis Cupa – Hrvatska zaključuje godinu kao vodeća

Objavljena je nova rang lista Davis Cupa od strane Međunarodnog teniskog saveza (ITF), na kojoj nije bilo promjene na vrhu: Hrvatska je ostala vodeća!

Na toj će poziciji završiti sezonu, baš kao što je to bio slučaj prošle godine, kada su naši tenisači igrali u finalu. Kanada, pobjednik Davis Cupa, sa šestog je skočila na četvrto mjesto, što joj je najbolji plasman ikad na rang listi ovog natjecanja, odnosno u posljednjih 20 godina.

Rang lista Davis Cupa

Hrvatska je jedna od samo osam zemalja koje su uspjele doći na vodeću poziciju, uz Argentinu, Australiju, Češku, Francusku, Rusiju, Španjolsku i Veliku Britaniju. Naša je reprezentacija na prvo mjesto te rang liste prvi put stigla nakon osvajanja naslova 2005. i ondje se zadržala 13 mjeseci.

Podsjećamo, rang lista Davis Cupa obračunava rezultate ostvarene tijekom četiri posljednje sezone, s tim da noviji rezultati imaju veću vrijednost. Sljedeći suparnik naše reprezentacije, Austrija, nalazi se na 18. mjestu.

Davis Cup 2023. – Hrvatska domaćin Austriji

Hrvatska reprezentacija bit će sljedeće godine u tzv. Qualifier fazi Davis Cupa domaćin Austriji, odlučeno je na izvlačenju u Malagi. Kuglicu s imenom Austrije izvukao je David Ferrer, trostruki pobjednik ovog natjecanja s reprezentacijom španjolske i ovogodišnji direktor Davis Cupa.

Hrvatska je bila postavljena za prvog nositelja, na temelju plasmana na rang listi Davis Cupa, a u ovom susretu će biti domaćin budući da je posljednji susret ovih dvaju sastava održan u Austriji (Graz 2006., Mario Ančić i Ivan Ljubičić su već nakon parova osigurali pobjedu Hrvatske vodstvom 3:0, a završilo je 3:2).

Okršaj Hrvatske i Austrije bit će ili 3. i 4. veljače (petak i subota) ili 4. i 5. veljače (subota i nedjelja). Pobjednik će se plasirati u prvi krug završnice Davis Cupa, u kojoj će u rujnu nastupiti 12 pobjednika iz “Qualifier” faze te Australija, Kanada, Španjolska i Italija.

Parovi: Hrvatska – Austrija, Mađarska – Francuska, Uzbekistan – SAD, Njemačka – Švicarska, Kolumbija – Velika Britanija, Norveška – Srbija, Čile – Kazahstan, Južna Koreja – Belgija, Švedska – Bosna i Hercegovina, Nizozemska – Slovačka, Finska – Argentina, Portugal – Češka.

Foto: Mario Ćužić/HTS