fbpx

Biciklistički spektakl u Samoboru: 28. XCO Samobor 2021.

28. XCO Samobor 2021.

28. XCO Samobor 2021. ove će se godine održati u nedjelju, 20. lipnja 2021. godine, na atraktivnoj stazi Park šume Tepec u organizaciji Brdsko biciklističkog kluba Šišmiš. Utrka će u Samobor dovesti preko 300 natjecatelja iz cijele Europe, a dodatnu dimenziju i poseban šarm daju joj start i cilj na glavnome gradskom trgu. Uvrštena je u kalendar Svjetske biciklističke federacije, a boduje se i za Kup Hrvatske i Slovenije.

XCO Samobor

Prema pisanju brojnih biciklističkih medija, utrka XCO Samobor u Samoboru godinama je jedna od najbolje organiziranih utrka sličnog karaktera, ne samo u Hrvatskoj, već i u ovom dijelu regije pa niti ne čudi da ju osim brojnih stranih natjecatelja vole i oni domaći. Tome uvelike doprinosi, uz start i cilj u samom srcu grada, i aktualna staza koja je među natjecateljima poznata po iznimnoj fizičkoj i tehničkoj zahtjevnosti, uz težak, ali atraktivan “balvan” spust te jednako tako zahtjevan spust stubama podno Staroga grada.

XCO Samobor

– Nakon što smo prošle godine uspjeli organizirati 27. izdanje međunarodne MTB utrke XCO Samobor u uvjetima COVID restrikcija, ove godine pripremamo 28. izdanje iste utrke. Restrikcije su i dalje tu, ali vjerujemo da ćemo uspjeti organizirati utrku puno sličniju onoj iz normalne 2019. godine. Tako ćemo 20. lipnja start i cilj ponovno imati u samom srcu Samobora, na Trgu kralja Tomislava, te, vjerujemo, ugostiti sve najbolje hrvatske, slovenske, ali i svjetske natjecatelje. Oni su se već priviknuli na komplikacije oko prelazaka granica te vjerujemo da će većina njih uspjeti doći – rekao je o utrci predsjednik BBK Šišmiš Samobor Luka Čanak, dodavši: Vraća nam se i SloXcup – kup Slovenije nakon izbivanja u 2020. godini zbog nemogućnosti dolaska slovenskih natjecatelja. Nadamo se još boljoj situaciji nego što je danas te se veselimo još jednom pravom MTB vikendu u Samoboru. Dobrodošli!

Osim što ni ovo izdanje neće biti nimalo lako za natjecatelje koji će za dobar plasman morati dati i posljednji atom snage, bit će i izuzetno atraktivno za gledatelje koji će, uz mjere opreza, vrhunske natjecatelje moći pratiti i duž staze – od glavnoga gradskog trga, Samoborskog muzeja, staroga grada, Anindola, park šume Tepec…
O kvaliteti same utrke dovoljno govori i rang natjecatelja koji su na njoj iskušali svoje vještine. Naime, do sada su na utrci nastupila velika imena svjetske MTB scene: Manuel Fumic, Vlad Dascalu, braća Luca i Daniele Braidot, Tanja Žakelj, Yana Belomoina, Blaža Klemenčić, Barbara Benko, Andras Parti, Alexander Gehbauer, Sergii Rysenko, Catriel Soto, Uwe Hochenwarter kao i najbolji hrvatski MTB vozači Pavao Roset, Đani Simčić, Filip Turk i mnogi drugi.

Utrka se od svojih početaka, 1994., do danas održavala na četiri različite staze: uz najatraktivniju aktualnu stazu, ranijih se godina održavala u Park šumi Stražnik, te u Otruševcu dok su prva njezina izdanja održana na stazi u blizini PD Ivica Sudnik na Velikom Dolu – poručuju organizatori 28. XCO Samobor 2021..

Raspis, propozicije i sve informacije o prijavama nalaze se na www.bbk-sismis.hr.

Foto: Press TZ Samobor – XCO Samobor 2021. – Denis Peroš