fbpx

Dnevnik HRT pristupačniji osobama oštećena sluha!

Hrvatska televizija…

Dnevnik HRTSredišnji Dnevnik HRT-a, izmijenjene voditeljske i sadržajne koncepcije, kreće od sutra  2. ožujka u novom terminu u 19,00 sati, a trajat će sat vremena. Novi termin najpoznatije informativne emisije prate koncepcijske i voditeljske promjene te će  Dnevnik umjesto jednog voditelja ubuduće uređivati i voditi muško-ženski voditeljski par. Kroz najvažnije događaje dana svake večeri od 19,00 sati vodit će Sanja Mikleušević Pavić i Đurica Drobac te Stipe Alfier i Tina Šimurina. Uz njih, u uredničkom timu su Stela Kolar Borovčak, Ankica Posavljak, Eugen Husak i Siniša Kovačić. Novost je i da će sadržajne i vizualne promjene zahvatiti i Dnevnik u podne te Dnevnik 3 koji se ponovno vraća na ekrane HTV-a, a emitirat će se u 22,00 sata.
Novost je i da će od idućeg tjedna Dnevnici HRT-a bit će pristupačniji osobama oštećena sluha nego što su bili do sada. Naime, osobe oštećena sluha Dnevnike Hrvatske televizije dosad su mogle pratiti uz titlove na teletekst stranici 888. Ondje je aktivna prilagođena tekstualna forma koja prati sadržaj programa/emisije kao pomoć u razumijevanju i ostvarivanju što potpunijeg dojma za osobe oštećena sluha. Novost je da će od 2. ožujka osobe oštećena sluha koje HRT-ove programe prate putem zemaljskih odašiljača sva tri Dnevnika HRT-a (u 12, 19 i 22 sata) na svojim prijamnicima moći pratiti aktivirajući tzv. DVB titlove. Oni su vizualno znatno prihvatljiviji u odnosu na titlove koji se emitiraju putem teletexta a reakcije korisnika nakon testiranja DVB titlova koje je HRT proveo bile su izuzetno pozitivne.
DVB titlovi se uključuju/isključuju pritiskom tipke na daljinskom upravljaču TV prijamnika koja nosi oznaku SUBTITLE ili STTL, ali može imati i druge oznake, ovisno o proizvođaču. Također, središnji Dnevnik HRT-a u 19 sati koji se emitira istodobno na Prvom i Četvrtom programu, na 4. programu imat će prevoditeljicu za osobe oštećena sluha koja će simultano prevoditi na znakovni jezik.
Time je HRT svojim korisnicima oštećena sluha osigurao još jednu mogućnost za praćenje najvažnijih informativnih emisija.

Foto: Screenshot HRT