fbpx

Dokumentarni film Pearl Harbor

Dvodijelni dokumentarni film Pearl Harbor

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak, 7. prosinca 2021. godine na Prvom programu (HRT- HTV1) u udarnom terminu od 21.05 sati prikazat će dvodijelni dokumentarni film Pearl Harbor.

Pearl Harbor

Havaji, Tihi ocean. Upravo na tim rajskim otocima prije točno osamdeset godina odigrala se jedna od odlučujućih vojnih operacija Drugoga svjetskog rata.

Pearl Harbor

Dana 7. prosinca 1941. u 7.53 ujutro Japan je započeo iznenadni napad na američku flotu usidrenu u bazi Pearl Harbor. Pogođeno je srce obrane Sjedinjenih Američkih Država.

Japanska armada uništila je 188 aviona. Pogođeno je 19 brodova. Ranjeno je 1.178, a poginulo 2.403 ljudi. Američka pacifička flota bila je oštećena, no ne i uništena te su Sjedinjene Države imale dovoljno pomorske snage za rat.

Japanski agresor naime nije uspio uništiti niti jedan od američkih nosača aviona, koji su u vrijeme napada bili izvan luke. Također, neki od brodova američke mornarice oštećeni u napadu popravljeni su te su se uključili u rat.

Bila je to trauma za američki narod koji se, sklon izolacionističkoj politici, osjećao izvan opasnosti.

Japanci i Nijemci su likovali. Bilo je to nevjerojatno postignuće s japanske strne. Kako će na napad reagirati Sjedinjene Američke Države? Tadašnji američki predsjednik Franklin D. Roosevelt dan kasnije, 8. prosinca u svom obraćanju Kongresu poznatom kao „dan koji će se pamtiti po zlu” zatražio je objavu rata Japanu.

Napad na Pearl Harbour ključan je trenutak Drugog svjetskog rata jer je značio ulazak Sjedinjenih Američkih Država u rat na strani Saveznika.

Foto: Press