Vrtlarica: Nismo ni sanjali u što se upuštamo!
Piše: redakcija On 13 velj., 2016 At 01:14 PM | Categorized As Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Stoto izdanje…

Trud i ljubav prema vrtlarstvu prepoznali su i gledatelji javne radiotelevizije te seriju Vrtlarica nagradili visokom gledanošću. Emisiju redovito prate i gledatelji u Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori

Vrtlarica– Kad smo 2010. započeli sa snimanjem prve (pokusne) epizode serije Vrtlarica, nismo ni sanjali u što se upuštamo, a niti da će ta skromna priča toliko dugo potrajati. Osnovno polazište serije bila je ideja i želja da svoje petnaestogodišnje iskustvo u organskome vrtlarenju pretočim u popularno-znanstvenu seriju koja gledatelje ne opterećuje gomilom podataka i stručnih izraza, već donosi mnoštvo zanimljivih primjera – kaže Kornelija. Usto autorica tom emisijom poziva na zdrav život, boravak na čistome zraku i uzgoj vlastitoga organskoga povrća i voća te pritom ne zanemaruje estetski dio za koji tvrdi da je itekako važan.
Danas, 13. veljače 2016. godine, na Drugome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 2) u 17,30 sati emitirat će se stota emisija uvijek zanimljive i inovativne emisije Vrtlarica.
Emisija se emitira petu sezonu, a cilj joj je prenijeti čaroliju vrtlarstva u domove svih ljubitelja prirode. Priče kroz koje nas vodi autorica, inženjerka hortikulture Kornelija Benyovsky Šoštarić, povezane su organskim pristupom uzgoju voća, povrća i začinskoga bilja, pa gledatelji mogu mnogo toga o njemu naučiti. Uz brojne praktične savjete upoznaju i zanimljive uzgajivače, dizajnere vrtova i iskusne vrtlare.
– Organski vrt postiže svoju svrhu kad uz ekološki uzgojene povrtnice, cvijeće, voće, pa i samoniklo bilje, u njemu vlada lijepota i sklad. Moja temeljna ideja, koja sve to povezuje, bila je prenijeti poruku o potrebi očuvanja okoliša i svih živih bića koja žive u prirodi, ali i u našemu vrtu – ističe Kornelija.
VrtlaricaEkipa serije Vrtlarica kaže kako je jedno neobvezno uživati u organskome vrtu, a drugo snimati televizijsku seriju od ranoga proljeća do kasne jeseni. U vrijeme vrtlarske sezone njihove vrijedne ruke osim što rade na stvaranju emisije vrijeme provode i radeći u vrtu i svakodnevno se suočavajući s mnoštvom problema koje donose nepredvidive klimatske promjene.
– Bioraznolikost je postala naša filozofija, a ideje za gospodarenje prirodnim potencijalima naš imperativ – kaže Kornelija i dodaje kako danas svatko može biti organski vrtlar ako to želi. Treba samo pronaći malo vremena, naravno – prema svojim mogućnostima, i krenuti.
– Dovoljno je za početak samo nekoliko gredica ili čak – posuda, pa da doživimo iskustvo vrtlarenja u najljepšemu obliku.”
Nova sezona serije (koja je počela u prosincu) donosi suvremene znanstvene spoznaje o životu tla, kruženju energije u prirodi i važnosti čuvanja harmonije između živih bića koja nastanjuju vrt, pa tako Vrtlarica i u jubilarnoj stotoj emisiji donosi jednako zanimljive i inovativne vrtlarske priče. Kornelija će nas upoznati s uzgojem krastavaca i tikvica, srodnih vrsta sa sličnim uzgojnim potrebama. Doznat ćemo kako popraviti strukturu tla uz pomoć kokosovih vlakana i kako mikorizne gljive utječu na rast krastavaca. Usto ćemo vidjeti koliko različitih sorti tikvica možemo uzgajati u svojim povrtnjacima, ali i upoznati neke egzotične vrste kao što su meksički krastavac i kivano.

Foto: Press

comment closed