Knez iz Bojne – novo poglavlje hrvatske povijesti

Zagreb…

Knez iz BojneU utorak, 16. travnja 2019. u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvorena je izložba Knez iz Bojne – novo poglavlje hrvatske povijesti. Izložbom su predstavljeni ekskluzivni nalazi na kojima su dovršeni konzervatorsko-restauratorski postupci s ciljem prezentiranja neprocjenjivog nalazišta hrvatske povijesti, Bojna – Brekinjova Kosa, stručnoj i široj javnosti.
Na press konferenciji održanoj prije otvorenja Izložbe iznesene su nove, još do sada javnosti nepoznate činjenice o samom lokalitetu Bojna – Brekinjova Kosa, nalazima te zaključcima do koji se došlo sustavnim arheološkim istraživanjem, restauratorsko-konzervatorskim postupcima i antropološkim analizama.
Izložba je otvorena za posjetitelje od 16. do 30. travnja 2019. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu a nakon toga će biti postavljena u Gradskom muzeju Sisak.
– Vrijednost nalazišta je nesporna, a za njegovu potvrdu i valorizaciju, Konzervatorski odjel u Sisku zatražio je mišljenje trojice renomiranih stručnjaka dr. sc. Željka Deme, dr. sc. Nevena Budaka i dr. sc. Krešimira Filipca koji su potvrdili prvotnu postavljenu valorizaciju nalazišta i nalaza. Nakon dobivene stručne potvrde Kulturno vijeće za kulturna dobra Republike hrvatske je propisalo nastavak sustavnih arheoloških istraživanja na lokalitetu – rekla je na otvorenju izložbe Dr. sc. Ivana Miletić Čakširan, koordinatorica projekta Bojna – Brekinjova Kosa.

Foto: Press