Pogledajte predstavu: Tko je ubio Pašteticu?
Piše: Gordana Malašić Lazić On 2 ruj., 2015 At 03:55 PM | Categorized As Događanja | With 0 Comments

Mala scena…

Prva premijera sezone u zagrebačkim kazalištima

Tko je ubio PašteticuI ove godine kazališnu sezonu u Zagrebu otvara Mala scena. Predstava namijenjena mladima od devet godina naviše ‘Tko je ubio Pašteticu?’ autorice Silvije Šesto, bit će praizvedena u ovom najstarijem privatnom kazalištu u Hrvatskoj 10. rujna u 19 sati.
Sve je počelo još u proljeće 2006. godine kad je Mala scena potpisala višegodišnji ugovor o suradnji s našom slavnom autoricom za djecu Silvijom Šesto. Prva zajednička premijera bio je, danas već slavni, ‘Bum Tomica’ (2007.) u režiji Ladislava Vindakijevića. Nakon toga uslijedile su predstave ‘Debela’ (2008.) i ‘Vanda’ (2009.), koje je režirala Snježana Banović. ‘Ružičasta sanjarica’ (2012.) koju je dramatizirala Nina Horvat, nastala je u režiji Ivice Šimića, a peti naslov, roman za mlade ‘Tko je ubio Pašteticu?’ povjerili su mladoj, ali već afirmiranoj Ani Prolić koja je predstavu režirala i napravila dramatizaciju.
Autorski tim, koji je Prolić odabrala za rad na ‘Paštetici?’, čine scenografkinja Petra Held, kostimografkinja Hana Letica, koreografiju je radila Tamara Savićević, glazbu je skladao Damir Šimunović, svjetlo je oblikovala Željka Fabijanić Šaravanja, fotografkinja je Ana Šesto, predstavu su likovno oblikovale Klasja Habjan i Zita Nakić Vojnović, a producentica je Vitomira Lončar.
Tko je ubio PašteticuGlumačku ekipu čine mladi glumci odabrani na audiciji koji još nikada nisu radili u Maloj sceni: Paola Slavica, Martina Čvek, Zrinka Kušević i Luka Bulović.
Uz predstavu su Silvija Šesto i Ana Prolić osmislile i ‘pedagoški paket’ koji je ovoga puta namijenjen odraslima koji se tek susreću s jezikom koji mladi rabe na društvenim mrežama, a možete ga pogledati na linku.

O predstavi:
Tko je ubio Pašteticu? popularna je radijska emisija za djecu koju vode Martina i Barbara, dvije, isto tako popularne, mlade djevojke. Njihovo prijateljstvo, koje je i omogućilo tako dobar voditeljski par, raspada se pod pritiscima okoline, podivljale ambicije roditelja te zbog ideje slave koja ih je obje obuzela. U jednoj od emisija Martina i Barbara ulaze u otvoreni sukob. Njihov se sukob prenosi i na njihove roditelje, a u najvećoj će se neprilici naći urednica Marina na koju će se svaliti bijes i nezadovoljstvo svih aktera priče, ponajviše glasnih roditelja i korumpiranog glavnog urednika. Marina mora preko noći pronaći voditeljsku zamjenu i tu za mikrofon i u mrežu zbivanja stupa Lucijan… Hoće li Martina i Barbara povratiti svoje prijateljstvo? Hoće li se djeca, koju uz navedene probleme pritišću prištići i nesretne zaljubljenosti uspjeti izboriti za svoje djetinjstvo i emisiju? Hoće li troje mladih uz podršku pravične urednice Martine dati veliku lekciju često nemilosrdnom i bezosjećajnom svijetu odraslih?

Predstavu su svojom potporom omogućili Grad Zagreb, Ministarstvo kulture, Zaklada Kultura nova te mnogobrojni sponzori Male scene.

Foto: Press

comment closed