fbpx

Premijera scenskog spektakla Kraljević i prosjak!

Zagreb…

Kraljević i prosjakNa programu gradskog kazalište Žar ptica 28. veljače u 19,00 sati je svečana premijera predstave Kraljević i prosjak. Pretpremijerne izvedbe su 26. veljače u 10,00 i 11,30 sati i 27. veljače u 11,30 i 19,00 sati. Slavni roman Marka Twaina na scenu GK Žar ptica je postavila Ivana Čoh Šverko. U predstavi igraju Petar Cvirn, Zoran Pribičević, Amanda Prenkaj, Gorana Marin, Ana Marija Vrdoljak, Drago Utješanovič, Berislav Tomičić, Ante Krstulović i Tomislav Krstanović.
Roman Kraljević i prosjak, od svog prvog izdanja 1882. godine do danas postao je klasik književne literature iz pera jednog od najvećih svjetskih autora Marka Twaina. Topla ljudska priča dala je potpuno novu dimenziju uobičajenoj komediji zabune tj. zamjene identiteta, po čemu je roman poznat.
Priča prati dva lika: princa (Edward Tudor) i prosjaka (Tom Canty). Oba su rođena na isti dan i u istom gradu, ali u dijametralno suprotnim životnim okolnostima. Upoznajemo ih Kraljević i prosjakkao dječake – sanjare, koji maštaju… jedan o slobodi, a drugi o dostojanstvenijem životu.  Kada se njih dvojica sretnu, zaintrigirani životom onog drugog, impulzivno odluče zamijeniti odjeću.  Međutim, kako to obično biva, splet okolnosti ih dovodi do zamjene identiteta, što obojicu prisiljava živjeti život onog drugog, bez mogućnosti dokazivanja istine. Oba dječaka doživljavaju  razne komične i tragične situacije, sve do sretnog završetka kada uspijevaju vratiti svoj identitet, ali i naučiti bitnu lekciju – da ‘svaki novčić ima dvije strane’.
Devet glumca koji igraju preko dvadeset likova, na pozornici u dva nivoa, puno glazbe, veselje zajedničke igre, duhovito isprepleteni tragični i komični elementi i naglašena potreba  za društvenom osjetljivošću – čine ovu predstavu dinamičnom i ozbiljnom, a opet zabavnom i bliskoj gledateljima.

Foto: Press