fbpx

Carica Severina: Želim da ovdje vlada samo ljubav!

Split…

Za dobrobit žena zaželjela je i ‘lipih vešta i postola na rasprodaji’

Severina– Ponosna sam što sam rođena u ovom gradu. Želim da osim kruha i igara, u ovom gradu imamo i dobrih vladara, te da ovdje vlada samo ljubav! – poslala je pozitivnu poruku carica Severina, a za dobrobit žena zaželjela je i ‘lipih vešta i postola na rasprodaji’…
Sinoć je na prepunom carskom trgu Peristilu svečano otvorena splitska turistička manifestacija i povijesni spektakl ‘Dani Dioklecijana’, a dužnost cara Dioklecijana Severinapreuzeo je glumac Robert Kurbaša dok je u ulozi carice Priske zablistala Severina.
U programa spektakularnog otvaranja sudjelovali su brojni artisti, Dioklecijanova legija s vojnicima i pretorijancima, gutači vatre i akrobati, gladijatori te atraktivne plesačice.
Antička večer, nakon programa svečanog otvaranja manifestacije, nastavila se u podrumima Dioklecijanove palače gdje je upriličena raskošna carska trpeza sa Severinaspecijalitetima i delicijama pod nazivom ‘Što su jeli stari Splićani?’. Dioklecijanova marinada, Rimski afrodizijak, Dioklecijanova palačinka, Pečeni odojak s medom, Kokoš na numidijski način, Humus sa slanim srdelama, Pohani kokošji bataci u umaku od crvenog vina i meda, Gulaš po Terenciju, Kolač od smokve, Dioklecijanov kolač, Okruglice od sira s mediteranskim biljem samo su neka od jela koja su bila poslužena na bogatoj rimskoj večeri, baš kao u davna vremena.
SeverinaTijekom trodnevnog trajanja Dana Dioklecijana na Rivi, te Peristilu i Pjaci održat će se brojna glazbeno zabavna događanja, od kojih izdvajamo Carsku modnu reviju koja će se održati u nedjelju s početkom u 21,00 sat na carskom trgu Peristilu pod nazivom Toga kroz stoljeća. Svoje kreacije predstavit će Ana Kujundžić, Modna Kuća MAK, Tonka Alujević, BUBA BU, Marija Primorac, Anamarija Asanović te Ivica Skoko.

Foto: Press