U Zagrebu: Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone
By redakcija On 25 lip., 2019 At 09:02 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Zagreb…

festivalOd 12. do 17. rujna 2019. godine u Zagrebu će se održati XIII. Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone. Publici će biti predstavljene četiri predstave vodećih kazališnih redatelja iz Sankt-Peterburga, Sjeverne prijestolnice Ruske federacije te izložba mladog ruskog umjetnika, fotografa, Pavla Frančišina.
Na programu festivala Sanktpeterburške kazališne sezone su:
Taras – 13. rujna 2019. u 19.30 sati: Predstavu prema motivima povijesnoga romana Taras Buljba, Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, režirao je Sergej Potapov, mlada redateljska zvijezda, diplomant u klasi redatelja Marka Zaharova na Ruskom institutu za kazališne umjetnosti u Moskvi.
festivalSolaris – 14. rujna 2019. u 19.30 sati: Solaris je nastavak razmišljanja, započetih u istoimenom znanstveno-fantastičnom romanu Stanisława Lema. Glavno pitanje glasi: Koja sila prethodi čovjeku i određuje njegovo postojanje? Radnja se odvija na stanici Zemlja i u svemirskome prostoru.
Ludi novac – 15. rujna 2019. u 19.30 sati: Ljepotica Lidija Čeboksarova, koja je navikla živjeti na visokoj nozi, ima mnogo obožavatelja, ali nitko nije spreman zaprositi izbirljivu djevojku u lovu na bogatog muža, sve dok se skromni provincijalac Vasiljkov ne pojavi na horizontu…
festivalMolière – TARTUFFE – 17. rujna 2019. u 19.30 sati: Mlado peterburško kazalište Masterskaja izvesti će predstavu Tartuffe u režiji svog umjetničkog voditelja Grigorija Kozlova. Ovoga je puta Tartuffe estet, pjesnik i glazbenik. Tartuffe je toliko šarmantan da ga nitko uopće ni ne želi sumnjičiti za laž i podlost…
Festival Sanktpeterburške kazališne sezone je osnovan 2007. godine s ciljem jačanja i razvijanja odnosa između Sankt-Peterburga i kazališnih centara raznih europskih zemalja razmjenom ideja te održavanjem važnih kulturnih događaja. Festivalske predstave ranije su bile predstavljene u Pragu, Helsinkiju, Milanu, Marseillesu, Beogradu, Tallinnu i drugim gradovima.
Mjesto održavanja ovoga festivala bit će Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, na čijoj su sceni peterburška kazališta već nastupala u okviru kulturnih programa od 2016. do 2018. godine. Zahvaljujući festivalu, stanovnici glavnog grada Hrvatske moći će se upoznati s predstavama raznih žanrova i formi i tako pobliže upoznati suvremenu umjetnost Sankt-Peterburga.
Međunarodni festival Sanktpeterburške kazališne sezone koji se održava u glavnim kulturnim centrima Europe gradi mostove između zemalja i gradova, upoznaje publiku s najnovijim trendovima i dostignućima Sjeverne prijestolnice. Upravo će zato ovaj program u Zagrebu biti nastavak rusko-hrvatskog dijaloga koji potiče stvaralačku razmjenu i jača kulturno-umjetničke veze.

Foto: Press

comment closed