fbpx

Nola: Raspad Udbe i komunizma premijerno

HRT…

Urušavanje jednoga sustava, carstva ili sličnoga oduvijek je bila zanimljiva tema za umjetnost, a mislim da naša situacija dosad, osim po marginama, nije bila prikazana, kaže Lukas Nola

Čuvar dvorca, Frano Dijak– Ne zanima me politika, zanima me kako se vinovnici određene politike ponašaju kada se ona očito urušava. Zanimaju me ti posljednji trzaji i pogled na njih iznutra. Zato ova serija nije rekonstrukcija događaja. Predmet je mojega interesa insajderski pogled, pogled staroga kadra SDB-a na zbivanja i promjene koje donose osamdesete. Namjera mi je bila posvjedočiti o jednome raspadu sustava obavještajne zajednice, a time neizravno i komunizma. Urušavanje jednoga sustava, carstva ili sličnoga oduvijek je bila zanimljiva tema za umjetnost, a mislim da naša situacija dosad, osim po marginama, nije bila prikazana – rekao je o seriji redatelj i scenarist Lukas Nola.
Dramski program Hrvatske televizije ove jeseni donosi premijere nekoliko novih hrvatskih dramskih serija. Gledatelji će prvo moći pratiti napetu igranu seriju u četiri nastavka Čuvar dvorca, koja će od večeras biti na rasporedu na Prvome programu Hrvatske televizije svakoga ponedjeljka s početkom u 20.05 sati.
– Serija Čuvar dvorca puna je sjajnih glumačkih ostvarenja. Tako je već na ovogodišnjemu Pulskom filmskom festivalu Vinko Kraljević osvojio nagradu za najbolju mušku ulogu u dramskoj seriji – istaknuo je HRT-ov urednik serije Mislav Brumec.
Lukas NolaDramska serija Čuvar dvorca redatelja i scenarista Lukasa Nole govori o Socijalističkoj Republici Hrvatskoj tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća, kada se na političkoj sceni događaju promjene koje će krajem toga desetljeća promijeniti zemljovid Europe. Jugoslavenska Služba državne bezbednosti u to je vrijeme i dalje jedna od najagilnijih i najučinkovitijih obavještajnih zajednica u Europi. Boris Bišćan, stari kadar te službe, svjedok je promjena koje se u službi događaju. Boris se u novome svijetu ne snalazi, a staromu je očigledno došao kraj.
Čuvar dvorca, Matija Čigir, Iva BabićU glavnim ulogama nastupaju Ivo Gregurević kao Boris Bišćan, Vinko Kraljević kao Marin Dragičević, Goran Bogdan kao Zeman, Iva Babić kao Maja, te Barbara Nola kao Bišćanova tajnica. Gorana Škoru glumi Matija Čigir, Zdravka tumači Bernard Tomić, a kapetana JNA-a Uzelca tumači Franjo Dijak.
Producenti su Ankica Jurić Tilić, Hrvoje Pervan i Dragan Jurić, scenarist je Lukas Nola, direktor fotografije Mirko Pivčević, montažer Slaven Zečević, skladatelji su Jura Ferina i Pavao Miholjević, dizajneri zvuka Dubravka Premar i Ivan Zelić, scenograf je Ivan Veljača, kostimografkinja Željka Franulović, a majstorica maske Julijana Vušković.
Seriju Čuvar dvorca redatelja i scenarista Lukasa Nole za Hrvatsku radioteleviziju proizvela je produkcijska tvrtka Kinorama, a snimljena je u listopadu i studenome prošle godine.
Osim na Prvome programu Hrvatske televizije ponedjeljkom od 20.05 sati, serija će biti dostupna i putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Foto: Press