fbpx

Predstavljanje: Otvorenje Prvih dana Ogranka mladih HDDU!

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Dani Ogranka mladihOgranka mladihJedan od najmlađih ogranaka Hrvatskog društva dramskih umjetnika prvi će se put predstavit široj javnosti na 1. danima Ogranka mladih, koji će se održati od 7. do 9. svibnja 2015. godine u Gradskom dramskom kazalištu ‘Gavella‘ i prostorijama Hrvatskog društva dramskih umjetnika u Amruševoj ulici. Program manifestacije čine: burza mladih, tribina o položaju mladih dramskih umjetnika, tri koncertna čitanja, dvije radionice te izložba lutkarskih radova.
Prvi dan, četvrtak, 7. svibnja rezerviran je za  predstavljanje Ogranka i njegovog djelovanja, otvaranje izložbe lutaka ‘Lutkoskop’ Morane Dolenc te koncertno čitanje crne komedije ‘Do posljednje kapi krvi’ Nine Horvat u režiji Filipa Povrženića, u kojoj članovi disfunkcionalne obitelji pokušavaju likvidirati glavu obitelji, neki iz financijskih razloga, a neki jer ju naprosto ne mogu podnijeti. U prostorijama HDDU-a održat će se i prva od dvije radionica, radionica Elene Orlić ‘Za velike i malene (kako se zajedno igrati)’, na kojoj će se kroz primjere igara demonstrirati kako probuditi dječju maštu i kreativnost.
Drugoga dana, u petak, 8. svibnja, na tribini će se povesti rasprava o položaj mladih dramskih umjetnika na Hrvatskoj sceni s dekanom Akademije dramske umjetnosti, redateljem Bornom Baletićem, redovitim profesorom Akademije dramske umjetnosti i članom Upravnog odbora HDDU-a, glumcem Joškom Ševom, ravnateljem GDK ‘Gavella’ Borisom Svrtanom te redateljicom Norom Krstulović. Potom u slijedi koncertno čitanje antidrame ‘Šah’ Frane Marije Vranković, u vlastitoj režiji, kroz koju se propitkuje trajanje scenskog vremena za partije šaha. U prostorijama HDDU-a održat će se druga ovogodišnja radionica, ‘Glas, govor i misaone cjeline’ Damjana Simića namijenjena mladim glumcima koji žele usavršiti svoju govornu tehniku i rad na tekstu, te svima koji se bave javnim govorom.
Subotnje jutro rezervirano je za burzu mladih, na kojoj će svoj umjetnički rad predstaviti petnaest članova Ogranka, te u koncertno čitanje drame ‘Mamutica’ Kristine Gavran, u režiji Lovre Krsnika, koja progovara o današnjem društvu rastrganom između zapadnog kapitalizma i ostataka socijalizma.
Dani Ogranka mladih organizirani su na volonterskoj osnovi uz potporu Upravnog odbora HDDU-a te Gradskog dramskog kazališta Gavella.

Započnite jutro uz Dane Ogranka mladih!
Raspored Prvih dana Ogranka mladih

ČETVRTAK, 7. SVIBNJA 2015.,
GDK Gavella, atrij balkona
11,30 sati – Otvaranje 1. dana Ogranka mladih
Izložba ‘Lutkoskop’ Morane Dolenc
12,00 sati – Koncertno čitanje Nina Horvat ‘Do posljednje kapi krvi’
Režija: Filip Povrženić
Čitaju: Mirel Huskić, Marko Jelić, Monika Mihajlović, Gordana Šimić, Dino Škare, Justina Vojaković-Fingler, Petra Vukelić
Prostorije HDDU-a
13,30 sati Radionica Elene Orlić: Za velike i malene (kako se zajedno igrati)

PETAK, 8. SVIBNJA 2015.,
GDK Gavella, atrij balkona
10,00 – Tribina Položaj mladih dramskih umjetnika u Hrvatskoj
Gosti: Borna Baletić, Nora Krstulović, Boris Svrtan i Joško Ševo
12,00 sati – Koncertno čitanje Frana Marija Vranković ‘Šah’
u vlastitoj režiji
Čitaju: Dunja Fajdić, Elena Orlić
Prostorije HDDU-a
13,00 sati – Radionica Damjana Simića: Glas, govor i misaone cjeline

SUBOTA, 9. SVIBNJA 2015.,
GDK Gavella, atrij balkona
10,00 – Burza mladih, Sudjeluju: Martina Kartelo, Igor Baksa, Marija Kekez, Marko Hergešić, Lovro Krsnik, Monika Mihajlović,  Armin Omerović, Elena Orlić, Damjan Simić, Filip Povrženić, Gordana Šimić, Ivan Vukelić, Mirela Videk, Petra Vukelić i Frana Marija Vranković
12,00 – Koncertno čitanje Kristina Gavran ‘Mamutica’
Režija: Lovro Krsnik
Čitaju: Igor Baksa, Iskra Jirsak, Marija Kekez, Armin Omerović, Selma Mehić, Damjan Simić, Antonia Šašo, Mirela Videk, Ivan Vukelić
13,00 sati – Zatvaranje 1. dana Ogranka mladih

OGRANAK MLADIH HDDU-A jedan je od najmlađih ogranaka Hrvatskog društva dramskih umjetnika, a čini ga pedesetak glumaca, kazališnih redatelja, dramskih pisaca,  producenata i oblikovatelja svjetla do 35 godina starosti. Od osnutka 2012. godine Ogranak nastoji okupiti mlade, netom diplomirane dramske umjetnike te im pruža platformu za upoznavanje, razmjenu iskustava i informacija s ciljem poticanja suradnje i zajedničkog djelovanja mladih dramskih umjetnika na hrvatskoj kulturnoj sceni i šire. Ove su se godine članovi Ogranka mladih prvi put upustili u organiziranje Dana Ogranka mladih, kako bi se predstavili široj javnosti, ali i mladim umjetnicima, našim budućim članovima. Ogranak će i u budućnosti nastojati organizirati ovakva događanja, stručna predavanja i radionice, s ciljem informiranja svojih članova o domaćim i inozemnim događanjima, audicijama i natječajima.
PRVI DANI OGRANKA MLADIH koncipirani su kao platforma za predstavljanje mladih glumaca, kazališnih redatelja, dramskih pisaca i producenata široj javnosti, demonstrirajući njihove individualne talente kroz različite sadržaje, kao i upoznavanje sa specifičnim problemima s kojima se svakodnevno susreću. Od 7. do 9. svibnja 2015. godine u Gradskom dramskom kazalištu Gavella i prostorijama Hrvatskoga društva dramskih umjetnika moći ćete upoznati naše članove i njihovo umjetničko djelovanje. Dani su također dobra prilika da se mladi umjetnici u kreativnom okružju susretnu s iskusnijim kolegama, te s njima započnu dijalog. Program 1. dana Ogranka mladih čine: burza mladih, tribina o položaju mladih dramskih umjetnika na hrvatskoj kazališnoj sceni, tri koncertna čitanja u podne, dvije radionice te izložba lutkarskih radova.

Foto: Press