Predstava za djecu: ‘Hrabrica’!

Žar ptica…

Jelena Miholjević i Dario Harjaček prvi put zajedno u predstavi za djecu

HrabricaNa programu u Gradskom kazalištu Žar ptica 23. travnja 2015. godine s početkom u 19,00 sati je svečana praizvedba predstave ‘Hrabrica‘. Poznata dječja spisateljica Željka Vukelja Horvat, od sjena koje uz pomoć mašte ožive kad se ugase svjetla u dječjoj sobi, stvorila je fantastični svijet bajke u svojoj priči ‘Hrabrica’. U avanturu i putovanje u svijet sjena, kroz koje će se dječak Perica riješiti svih strahova i postati Hrabrica, vode nas glumci Jelena Miholjević, Amanda Prenkaj, Matija Čigir, Matija Šakoronja i Domagoj Janković. Prema dramatizaciji Marijane Nole, režiju potpisuje Dario Harjaček.
O predstavi:
‘U strahu su velike oči’ kaže stara uzrečica, a uz pomoć dječje mašte sjene i prikaze na zidovima mogu stvoriti pravi fantastični svijet bajki. Perica je dječak koji se poput mnoge druge djece boji mraka. Međutim, Perica se boji i neuspjeha, čak puno više nego mraka. Nakon neuspješnog pokušaja da nauči voziti bicikl osjeća se poniženim i obeshrabrenim. Ima osjećaj da je razočarao mamu i tatu. Prijatelj iz ulice mu se ruga, a Perica se boji kako nikad neće moći osvojiti srce djevojčice u koju je zaljubljen. Sam sebe uvjeri da je kukavica i odluči da nikad više neće izaći iz svoje sobe. Perica ima vrlo neobične, ali brižne roditelje koji  mu odluče pomoći da se suoči sa svojim strahom. Kad padne mrak i ugase se svjetla u dječjoj sobi počinje prava čarolija. Uz pomoć  mamine i tatine priče i razbuktale dječje mašte, predmeti i sjene u dječjoj sobi ožive. Stolci, vješalice, kaputi i igračke postaju živi likovi i počinju razgovarati s Pericom. Započinje avantura i putovanje u Svijet sjena. U tom čudnovatom svijetu Perica nailazi na niz prepreka. Na putu mu se pridružuju likovi i sjene, od kojih su neki zastrašujući, a neki postaju njegovi pomagači. Cilj tog putovanja je suočiti se s Grofom Mrklim Mrakom koji je utjelovljenje straha.  Kako bi spasio Zoru, zvijezdu svjetlosti od zlog grofa tame, Perica savladava svoj strah i penje se na golemog krilatog konja. Nakon što se probudi iz tog čudnovatog sna svi predmeti u Peričinoj sobi poprime svoj prvotni oblik, a sjene se razbježe. Perica shvaća da je krilati konj samo bicikl, a da su sva čudovišta koja je sanjao zapravo obični predmeti kojih se bojao bez razloga.
Ohrabren tim saznanjem, pun samopuzdanja sjedne na svoj bicikl i  počne voziti. Sav sretan, Perica shvati kako je napokon savladao svoje strahove i postao Hrabrica.
Redatelj: Dario Harjaček
Scenografkinja: Vesna Režić
Kostimografkinja: Dubravka Skvrce
Autor glazbe: Frano Đurović
Suradnica za teatar sjena: Morana Dolenc
Oblikovatelj svjetla: Saša Mondecar
Igraju: Jelena Miholjević, Amanda Prenkaj, Matija Čigir, Domagoj Janković, Matija Šekoronja
Narator: Boris Miholjević

Foto: Press