fbpx

Uz ovacije praizveden balet Opasne veze!

Dubrovnik…

Opasne vezeU koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Festivala Ljubljana i Slovenskog narodnog gledališča Maribor, premijerno je izveden neobarokni balet ‘Opasne veze‘ u koreografiji i režiji Valentine Turcu i Lea Mujića, sinoć, 20. kolovoza na Boškovićevoj poljani uz ovacije publike i aplauz kakav se ne čuje često.
Opasne vezeSubverzivan i kontroverzan, roman ‘Opasne veze‘ Pierra Choderlosa de Laclosa po kojemu je nastao ovaj balet, predstavlja kritiku francuske aristokracije 18. stoljeća, naslonjenu na monarhiju i ancien régime. U njemu autor pripovjeda o okrutnoj igri zavođenja i osvajanja i izlaže demonske likove kojima suprostavlja tankoćutni svijet kreposne Madame de Tourvel. Roman je u 20. stoljeću doživio svoju filmsku i kazališnu ‘renesansu’, pa je nastalo mnogo filmskih produkcija „Opasnih veza“, no jedna od najpoznatijih svakako je ona u režiji Stephena Frearsa u kojoj su uloge ostvarili Glenn Close kao markiza, John Malkovich kao Valmont i Michelle Pfeiffer kao Madame de Tourvel. ‘Opasne veze’ su ne samo prvi balet ikada koji su Igre premijerno postavile na scenu, već i praizvedba, pošto ‘Opasne veze’ još nisu imale svoju baletnu interpretaciju iako ta jedinstvena ljubavna priča razapeta između taštine i ranjivosti, daje više nego prikladnu osnovu baletnog libreta.
Režiju i koreografiju baletne premijere potpisuju karizmatična Valentina Turcu, učenica Mauricea Béjarta ovjenčana brojnim nagradama, i Leo Mujić, diljem Europe jednako tražen koreograf i plesač, kojeg je hrvatska publika dobro upamtila baletom ‘Ana Karenjina’, premijerno prikazanim ove zime u zagrebačkom HNK za koji Mujić potpisuje koreografiju. Izbor glazbe potpisuje Valentina Turcu, a radi se uglavnom o suvremenijim interpretacijama kompozicija Opasne vezemajstora baroka Georga F. Händela, Johanna S. Bacha, Antonija Vivaldija i dr. Ostala autorska imena koja su festivalskoj publici osigurala vrhunski baletni doživljaj su kostimograf Alan Hranitelj, scenograf Ivan Kirinčić i oblikovatelj svjetla Alexandar Čavlek. Sjajni baletni solisti su Anton Bogov uvjerljiv u ulozi Vicomtea de Valmonta, Jelena Lečić koja kao da je rođena za ulogu Marquise de Merteuil i Catarina de Meneses kao kreposna Madame de Tourvel, a ostale uloge ostvarili su članovi baletnog ansambla SNG-a Maribor.
‘Opasne veze’ su na programu Igara i večeras, 21. te  22. kolovoza, a zatim će biti izvedene na Križankama na Festivalu Ljubljana 28. kolovoza te 7. studenog u SNG-u Maribor gdje će ostati na programu cijelu sezonu.

Foto: Press