fbpx

Božićne zelene dekoracije: Božićna zvijezda!

Profokus…

U razgovoru s mag.ing. Nadija Paliska Smoković, polaznicom programa usavršavanja za dizajnera vrtova i pejsažne arhitekture u Učilištu Profokus saznali smo sve o božićnoj zvijezdi, biljci koja krasi domove u doba Božića. Supružnici Paliska Smoković su vlasnici rasadnika Dives i vrlo uspješni uzgajivači božićnih zvijezda, te su nas uputili sve što trebamo znati o toj posebnoj biljci.

Božićna zvijezdaBožićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima) je biljka koja krasi naše domove u vrijeme božićnih blagdana. Porijeklom je iz Meksika, a u Sj. Ameriku donio ju je Roberts Poinsett po čijem je imenu danas poznata ‘Poinsettia’. Njeno prirodno stanište dozvoljava toj listopadnoj biljci da se razvije u grm visine 3-4 metra koji  izgleda drugačije od božićnih zvijezda kakve se danas uzgajaju u staklenicima i prodaju u blagdansko vrijeme.

Božićna zvijezdaBožićnu zvijezdu danas možemo naći na tržištu u različitim bojama: bijela, roza, narančasta i ljubičasta. Različitih oblika listova: ovalnih, izrezbarenih, kovrčavih. Različitog rasta: stablašicu, grmoliku, u obliku piramide. No od svih boja najtraženija je crvena. Boju božićnih zvijezdi daju listovi koje nazivamo brakteje, dok su cvjetovi vrlo sitni i nalaze se u sredini vrha stabljike. Boju braktea zvijezde počinju dobivati u jesen skraćivanjem danjeg svijetla, tako da u vrijeme božićnih blagdana kad su dani najkraći ona je u svom punom sjaju.

Božićna zvijezdaBožićna zvijezda pripada porodici mlječika (Euphorbiaceae), čija je karakteristika da pri kidanju lista ili stabljike izlučuje bjelkastu ljepljivu tekućinu. Stabljika je zeljasta i šuplja što je čini nježnom i osjetljivom. Ove karakteristike nam govore da je osjetljiva na temperaturu i u našim uvjetima spada u kućne biljke.

Kad kupujemo božićnu zvijezdu koju želimo zadržati tijekom svih blagdanskih praznika Božićna zvijezdanajbolje ju je kupiti direktno kod proizvođača, gdje ona iz uzgojnog prostora prelazi u vaš dom. Ako to nije moguće treba izbjegavati kupnju zvijezda na otvorenim tržnicama jer sama nije podložna velikim promjenama temperature. Idealna temperatura držanja zvijezde kreće između 15 i 19°C, te treba izbjegavati držanje kod direktnih izvora topline (radijatori i peći). Što se tiče zalijevanja, ono mora biti umjereno, tako da je supstrat vlažan. Ako želimo tu biljku održati tijekom cijele godine, onda je u proljeće treba podrezati na visinu od cca 10 centimetara, presaditi u veći lonac s odgovarajućim supstratom. Preko ljeta držati na otvorenom  u sjeni, a u kasno ljeto opet je unijeti u zatvoreni prostor na temperaturu od 22°C. Dok ne procvjeta biljka treba pratiti danje svijetlo, što znači da ne smije biti umjetnog izvora osvjetljenja tj. kad je vani mrak i ona mora biti u mraku.
Usprkos svemu poštivanjem njenih uzgojnih pravila možemo u toj biljci uživati godinama.

Foto: Rasadnik Dives