fbpx

Dnevnik Maje Paole Sestrić: Nisam bolesna, trudna sam!

Maja Paola SestrićNe smiješ jesti ovo, ne pij gazirano, pazi kako spavaš, pazi na odjeću koju nosiš, izbjegavaj zadimljene prostore, vježbaj, hodaj, odmaraj… sve su to pravila kojima te savjetuju bližnji i poznanici. Iako su sve to dobronamjerni savjeti žena, koje imaju iza sebe puno majčinskog iskustva, ali to je za frišku trudnicu ipak previše informacija.
S dva mjeseca sam saznala za trudnoću. U dva mjeseca sam se ponašala suprotno od svega onoga što bih smjela raditi kao trudnica. A odjednom ima tisuću ograničenja.
Kako doista nisam jedna od onih trudnica koja sve sluša, nastavila sam po svome. Od početka mi je trudnoća uredna i nisam imala nikakve pretjerane mučnine koje su trajale danima. Sve je bilo u nekim normalnim granicama tako da sam se i ja ponašala u skladu s time. Maja Paola SestrićTo je ipak moje tijelo koje poznajem dovoljno dobro da znam koje su moje granice i što si možda mogu dopustiti. Sva gore navedena pravila sam naravno prekršila, ali sam odredila i neka svoja. Ako sam pila gazirano, pila sam ga u maloj mjeri, ali dovoljno da sebi zadovoljim potrebu i ne buljim u tu bocu kao da je nešto što idućih šest mjeseci moram izbjegavati. Ako sam bila u zadimljenom prostoru, pazila sam da sjedim u blizini prozora. Hodala sam i spremala koliko mi je tijelo dopustilo. Živjela sam normalnim tempom i ništa mi nije falilo. Strah je veliki kad znaš da si odgovoran za život koji će živjeti zahvaljujući tebi. Strahova je jako puno. Ali uvijek ponavljam. Nisam bolesna, trudna sam.
Puno su mi pomogle mama, sestra i još nekoliko dragih osoba sa svojim savjetima. Na Facebooku sam se učlanila u nekoliko grupa koje mi pomažu – ‘Mali Anđeli ‘ i grupa ‘Mamine tajne anonimne i javne’. Puno žena na jednom mjestu i uvijek se nađe osoba koja je prošla ono što i ti prolaziš. U tim grupama postavila sam pitanja koja su me brinula, a mame bi pomagale i otkrile svoja iskustva. Strahovi brzo nestanu i zato mame ne paničarite jer u sebi nosite život.