fbpx

Zbor Ivan Goran Kovačić: Goranovski glasovi zaorit će se u Rijeci

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić

U subotu, 16. listopada 2021. godine s početkom u 19.30 sati, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić pod ravnanjem maestra Luke Vukšića ispunit će zvukom Crkvu Majke Božje Trsatske u Rijeci te će izvesti a cappella koncert Biseri hrvatske zborske sakralne glazbe.

Goran Kovačić

Program, koji je osmislio umjetnički voditelj zbora Ivan Goran Kovačić, kronološki prolazi kroz stoljeća hrvatskog a cappella glazbenog stvaralaštva, od glagoljaškog crkvenog pjevanja pa sve do skladbi 21. stoljeća.

Veličanstvene skladbe koje će ispuniti svaki zakutak prostora nastale su u umovima Ivana Lukačića, Franje Dugana i Mate Lešćana, koji su cijeli svoj stvaralački vijek proveli skladajući sakralnu glazbu. No, naći će se tu i djela naših velikih skladatelja koji su uglavnom djelovali izvan crkvenih institucija poput Ivana pl. Zajca, Jakova Gotovca i Borisa Papandopula.

Goranovci ovim programom, a uz vašu pomoć, žele doprinijeti skupljanju sredstava za obnovu glazbene škole Frana Lhotke u potresom razrušenom Sisku. Ulaz na koncert je besplatan, no na ulazu u crkvu će se nalaziti kutija za donacije u koje možete dati dobrovoljan prilog za ostvarivanje tog cilja.

– Akademski zbor Ivan Goran Kovačić namjerava izvesti a cappella program u nizu gradova, a Rijeka je prvi među njima. Planirani su koncerti u Sisku, Osijeku i Zagrebu te naknadno i međunarodna gostovanja, no sve ovisi o uputama Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Akademski zbor Ivan Goran Kovačić je, unatoč svojim umjetnički dosezima, amaterski zbor te je zbog održavanja koncerta u zatvorenom prostoru nužno strogo pridržavanje epidemioloških mjera te na koncert mogu ući oni koji imaju covid potvrde na bazi cijepljenja, preboljenja ili testiranja, a nužno je i nošenje maske – poručuju organizatori.

Foto: Press