fbpx

Premijerno: Igre od Orlanda u Sponzi

Dubrovnik…

Igre od OrlandaPremijerna projekcija dokumentarnog filma i otvorenje izložbe pod zajedničkim nazivom ‘Igre od Orlanda‘, povodom 40. godišnjice nagrade Orlando HRT-a održat će se u četvrtak, 11. kolovoza, s početkom u 21 sat u atriju palače Sponza, što će biti još jedno nostalgično putovanje bogatom i slavnom poviješću Dubrovačkih ljetnih igara i Hrvatske radiotelevizije koje ujedinjuje upravo nagrada Orlando.
Nagrada Orlando već 40 godina odabire najbolje umjetnike iz dramskog i glazbenog programa Dubrovačkih ljetnih igara, najdugovječnijeg i najvažnijeg hrvatskog festivala, koji se već u prvim godinama svog postojanja, iznimnom kvalitetom istaknuo na međunarodnoj sceni i privlačio danas već legende svjetske dramske i glazbene umjetnosti. Tim je veći bio prestiž dobiti nagradu Orlando, koju je 1976. godine pokrenuo Vjesnikov mjesečnik Izbor, a 1992. preuzela Hrvatska radiotelevizija. Orlando predstavlja vrhunce ne samo dubrovačkog ljetnog festivala, nego i hrvatske glazbene i kazališne umjetnosti protekla četiri desetljeća.
Stoga je za dokumentarac i izložbu pod ‘dubrovačkim’ naslovom ‘Igre od Orlanda’ zadana misija bila otkriti duh obožavanih Igara, istaknuti mediteransku, snažnu ljetnu energiju koja svako ljeto iznova okuplja umjetnike i publiku u mitskome Gradu. Taj duh iz crno-bijelih snimaka i fotografija, sudara se u kontrastu s današnjim kruzer-turizmom i borbom glumaca i umjetnika da ponovno prisvoje Grad.
Zahvaljujući ponajprije sjećanju nagrađenih, od kojih je nekima Orlando odredio ili promijenio životni put, ali i bogatom arhivu HTV-a koji čuva mnoge zaboravljene trenutke glazbene i dramske umjetnosti (isječke antologijskih predstava autentičnog dubrovačkog ambijentalnog teatra i glasovitih koncerata u Kneževu dvoru) priča o prvih četrdeset godina nagrade Orlando, pretvorila se zapravo u priču o jedinstvenom emocionalnom umjetničkom vatrometu, o posebnim vrijednostima koje generacijama umjetnika znače Igre od Orlanda.
Redatelj filma je Lukša Benić, a urednica i scenaristica Renata Margaretić Urlić. Producentica filma i izložbe je Marija Kosor, a dizajner izložbe je Igor Juras. Snimatelji dokumantarca su Ivan Brezovec i Željko Galov, a tonski snimatelj je Mario Šešerko. Za tonsku obradu je odgovoran Robert Stanić, a za montažu Nina Koletić. Istraživačica arhiva HRT-a je Deša Jović.
Izložba će u atriju palače Sponza biti otvorena sve do zatvaranja 67. Igara, 25. kolovoza.

Foto: Press