fbpx

Novogodišnji koncert: Valceri, polke i druge špelancije

HNK Zagreb…

Novogodišnji koncert– Na svakome našem novogodišnjem koncertu ujedinjujemo tradiciju sa suvremenim glazbenim izričajima. Uz brojne tamburaške vragolije uveseljavat će nas uvaženi vokalni i instrumentalni solisti najrazličitijih glazbenih afiniteta. Posebno mi je drago što će uz navedene goste nastupiti i mladi sjajni tamburaš Marko Martinović, koji je ove godine zastupao Hrvatsku na Euroviziji mladih glazbenika, a istaknuti tandem Tihomir Hojsak i Filip Novosel već je dobro znan našoj i svjetskoj javnosti – rekao je maestro Siniša Leopold.
U nedjelju 1. siječnja 2017. na Drugome programu Hrvatske televizije i na Drugome programu Hrvatskoga radija te s pomoću multimedijske usluge HRTi od 19.00 izravno će se iz Hrvatskoga narodnog kazališta prenositi tradicionalni novogodišnji koncert Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije Valceri, polke i druge špelancije. Pod ravnanjem maestra Siniše Leopolda gledatelji i slušatelji moći će uživati u sjajnim izvedbama Renate Sabljak, sopranistice Marije Kuhar – Šoše, Vande Winter, Đanija Stipaničeva, Damira Kedže i vrhunskih instrumentalista Elvisa Stanića, Igora Geržine i brojnih drugih.
Ponajbolji hrvatski tamburaši izvodit će popularna prigodna blagdanska djela, uz nezaobilazne valcere i polke te druge špelancije, koje izvrsno zvuče i na tamburama. Neka od djela su koncertni valcer Na obali Save, Koračnica za maestra, Čingi lingi polka, arija Mein herr Marquis iz operete Šišmiš, Kad se kazaljke spoje, Šokački divani, Golubovi, Još samo večeras, Na saoniku i mnoge druge prekrasne skladbe.
Novogodišnji koncertNamjera je Tamburaškoga orkestra Hrvatske radiotelevizije da i na ovome koncertu, četrnaesti put zaredom, predstavi bogat i raznovrstan program iz svoje arhive.
– U hrvatskoj glazbenoj baštini postoji veliki broj vrijednih djela poznatih skladatelja i pjesnika: koračnice, polke, valceri, instrumentalne i vokalno-instrumentalne inačice u veselome novogodišnjem raspoloženju – a sve to predstavit ćemo na naš način – uz Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije – dodaje maestro Siniša Leopold.
U Osijeku je davne 1847. godine započelo orkestralno muziciranje na tamburi, a ove je godine na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu pokrenut Modul tambure, na kojemu će se to najpopularnije tradicijsko glazbalo usavršavati i kao solističko umjetničko glazbalo još uvijek nesagledivih mogućnosti.
Tamburaški orkestar Hrvatske radiotelevizije na razvojnome putu tambure zasigurno ima istaknuto mjesto, a glazbenici toga renomiranog ansambla na svojim instrumentima već odavno promoviraju najrazličitije glazbene žanrove, što će se ponoviti i 1. siječnja u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.
– Siguran sam da će publika, kao i svake godine, uživati u nesvakidašnjim izvedbama koje smo pripremili. Iako je većini ljudi prvi dan u novoj godini neradni i slavljenički, cijeli je orkestar toga dana spreman i raspoložen za najveće umjetničke izazove. S našom vjernom publikom u svaku novu godinu želimo zakoračiti s dobrom glazbom i s osmijehom na licu – poručuje maestro Siniša Leopold.
Osim u izravnome prijenosu na Drugome programu Hrvatske televizije koncert će se uživo moći pratiti i na Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2) te s pomoću multimedijske usluge HRTi.
Producent je koncerta Neven Domljan, redatelj Miljenko Bukovčan, urednik Željen Klašterka, a voditeljica Ljiljana Vinković

Foto: Press – Dinko Bažulić za HRT