fbpx

Sigurno u prometu – nova obrazovna emisija

HRT…

Na malim ekranima specijalizirana nova obrazovna emisija Sigurno u prometu

Sigurno u prometu– Već godinama na našim prometnicama stradava mnogo više ljudi nego u ostalim državama članicama Europske unije i zato su Ministarstvo unutarnjih poslova i Hrvatska radiotelevizija pokrenuli kampanju kako bi se taj broj smanjio. Nakon svake nesreće sa smrtnim posljedicama vijest se objavi i odjekuje u javnosti nekoliko dana, svi tada govore o izobrazbi i sprečavanju nesreća, a zatim sve pada u zaborav. Zato je i pokrenuta emisija Sigurno u prometu jer je obveza javnoga medijskog servisa pratiti tu problematiku. Emisija Sigurno u prometu obrađuje sve vidove prometa, prometne kulture i izobrazbe vozača, pješaka, motociklista, biciklista i ostalih sudionika u prometu kako bi se podignula svijest građana i kako bi naše ceste postale sigurnije, a broj smrtnih slučajeva manji – ističe HRT-ov urednik Ranko Varlaj.
Dvadesetpetominutna emisija Hrvatske radiotelevizije Sigurno u prometu, svake subote na Prvome programu Hrvatske televizije s početkom u 13.15 sati u okviru savjetovanja i rekonstrukcija stvarnih prometnih slučajeva te razgovora sa stručnim suradnicima nastoji podići razinu svijesti građana o odgovornome ponašanju u prometu. Na našim je cestama ove godine poginulo 309 ljudi, odnosno 5,5 % više nego u istome prošlogodišnjem razdoblju. Kako prometni odgoj i obrazovanje imaju važnu ulogu u povećanju sigurnosti i prometne kulture, emisija Sigurno u prometu, koja se ostvaruje uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova i Nacionalnoga programa sigurnosti cestovnoga prometa, vrijedan je doprinos povećanju sigurnosti. Glavni je producent Igor Grahovac iz tvrtke B-produkcija, a urednik na Hrvatskoj radioteleviziji je Ranko Varlaj.
Najprivlačniji je i najupečatljiviji dio emisije Rekonstrukcija u kojoj se u igrano-dokumentarnome obliku prikazuje događaj sa stajališta prometne sigurnosti. To je i prilog koji se prikazuje u emisiji Sigurno u prometu, ali i kao izdvojena cjelina nedjeljom u 17.20 i ponedjeljkom u 11.35 na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1). Kako je sigurnost u prometu od javne važnosti, i to za sve dobne skupine, njihovim se prikazivanjem ponovno skreće pozornost na odgovorno ponašanje svih sudionika u prometu. Zato se vrijednost emisije Sigurno u prometu očituje upravo u mnoštvu vrijednih podataka, informativnoga ili obrazovnoga karaktera, važnih za sve vozače, one koji će to tek postati, ali i sve druge sudionike u prometu.
Sigurno u prometu– Dvadestpetominutna emisija Sigurno u prometu prati preventivna djelovanja Nacionalnoga programa sigurnosti cestovnoga prometa Republike Hrvatske. Cilj je podizanje svijesti društva o toj važnoj tematici. Specijalizirana televizijska emisija na programu Hrvatske radiotelevizije objedinjuje informativnu i obrazovnu ulogu u cilju povećanja sigurnosti cestovnoga prometa – ističe glavni producent emisije Igor Grahovac.
U osmišljavanju tema uredništvo se koristi osnovnim prednostima televizije – brzinom reakcije i mogućnošću preventivnoga djelovanja u stvarnim uvjetima. Uz reportaže i intervjue s terena središnji je dio emisije sniman u studiju u kojemu mjerodavni sugovornici o sigurnosti u prometu razgovaraju s voditeljem, vozačem relija Jurajom Šebaljom.
– Činjenica da se nekad sigurnije osjećam u trkaćemu automobilu nego u prometnoj vrevi potakla me je da sudjelujem u emisiji Sigurno u prometu. U prometu imamo bezbroj problema, a samim time i bezbroj tema. Sve se na kraju svede samo na jedno – kako povećati sigurnost svih nas – kaže voditelj emisije Juraj Šebalj.
U pripremi emisije sudjeluju novinari, redatelji, montažeri i snimatelji s iskustvom rada na temama iz sigurnosti cestovnoga prometa. Urednici su Kristijan Tiček i Boris Komadina, novinarske priloge pripremaju Marijana Pleša, Iva Babić i Vidmir Raič, a snimateljski su poslovi, režija i montaža povjereni Mariju Sabliću, Filipu Peruzoviću, Ivi Ivan i Darku Krakaru. Skladatelj je Damir Horvat. Emisiju Sigurno u prometu za Hrvatsku radioteleviziju proizvodi B-produkcija iz Zagreba, glavni producent je Igor Grahovac, voditelj je Juraj Šebalj, izvršni producent Miro Rezić, a urednik Ranko Varlaj.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT