fbpx

Jurica Popović: Hrvatskoj treba Robin Hood

Video…

U mom videu Robin Hood riječ siječe kao mač, kaže Jurica Popović

Jurica Popović– Svojom pjesmom i videom Robin Hood, od prije nekoliko godina, kao da sam pripremio put za snimanje ovoga filma o Robin Hoodu u Dubrovniku. Sve zlo koje se događa u ovoj zemlji pretvorilo se u jedan krik očajnika koji zaziva nekoga tko će to presjeći i reći dosta je toj bezočnoj pljački i otimačini. Ponekad poželim biti taj koji će to učiniti, a to je samo znak da nam stvari ne funkcioniraju ni približno dobro. Mjerila vrijednosti od nas prave moderne robove, a da toga nismo ni svjesni. Meni nisi trebali milijuni da bih snimio ovaj video, ali sam ipak uspio izraziti svoj nemir i težnju za skidanjem modernih okova. Dosta mi je bila moja inventivnost i snalažljivost u uvjetima u kojima živimo – kaže Jurica Popović.

A umjetnik je i jako zadovoljan i ponosan jer je na album ‘Osobno‘ glazbeni kritičar Bojan Mušćeta napisao osvrt koji je objavljen u glazbenom strukovnom listu Cantus, a portal Scena. hr vam donosi osvrt:
Jurica Popović– Nakon vrlo dobroga instrumentalističkog albuma Lunar i ne baš uspješnog side projekta DJ Pop, Jurica Popović, vođa skupine Gracia, odlučio je opet se prihvatiti vokalnih dionica, ali im dati serioznu podlogu.
Album Osobno sasvim je daleko od dance prpošnosti koju ima Gracia (možda bi tek pjesma Ključ od raja ušla u repertoar Gracije). Jurica Popović napravio je album koji neke druge zamisli stavlja u prvi plan. Pritom je očito da njegov vokal nije glavni adut kojim se želi dokazivati. Prateći ženski vokali u refrenima zaokružuju pjevačke dionice, gotovo redovito u vrlo zaraznim pop–razradama. Skladateljske zamisli za ovaj album Jurica Popović očito crpi iz nekih boljih dana pop–glazbe kad su skladbe imale mnogo dulji vijek trajanja i publici su bile draže od današnjih instantnih hitova. Album Osobno mogao bi imati vrlo radiofoničan razvoj, a neke od pjesama zacijelo mogu trajati mnogo dulje od klasične eksploatacije na formatiranim radijskim postajama.
Dobro je što Jurica Popović nije jednostavno postavljao vokal na instrumentalne zamisli, tako da je ovo još jedna od njegovih glazbenih vizura kojom dokazuje kako je riječ o jednome od najsvestranijih glazbenika na domaćoj pop–sceni – Bojan Mušćet.

Foto: Jurica Popović priv. album
Video:

[embedyt] http://www.youtube.com/watch?v=UhfIO-G-yaw[/embedyt]