fbpx

Velimir Visković i ‘Rat za enciklopediju’!

Zagreb….

Svečana promocija

Velimir Visković– Rat za enciklopediju istinita je priča o tome s kakvim se mukama dovršavala Hrvatska književna enciklopedija iz pera njezina urednika Velimira Viskovića. Priča je to o zavisti i ljubomori, podmetanjima i svađama u Leksikografskom zavodu od kojih su mnoge u vrijeme radnje (2007. ) završile u novinama ili na televiziji. Drama sa zbiljskim, poznatim protagonistima, koja se čita poput krimića. I premda se u njoj često spominje mržnja, Visković nije napisao ogorčenu knjigu, nego onu u kojoj dobro – dovršena Enciklopedija, trijumfira nad zlim – onima koji su davali sve od sebe da je ne bude. S obzirom da je u središtu zapleta knjiga, Viskovićevo djelo možemo slobodno prozvati ‘Imenom ruže” na hrvatski način – najavila je knjigu urednica Milana Vuković Runjić.
Svečana promocija knjige ‘Rat za enciklopediju’ Velimira Viskovića održati će se u ponedjeljak 12. listopada 2015. godine u atriju Muzeja za umjetnost i obrt s početkom u 19,00 sati. O burnim danima rađanja Hrvatske književne enciklopedije uokvirenima u polemičko memoarsko djelo uz autora govorit će uvaženi gosti Mani Gotovac, Anja Šovagović, Igor Mandić, Branislav Glumac te urednica knjige Milana Vuković Runjić.
– Još dok sam radio na Hrvatskoj književnoj enciklopediji svojim sam suradnicama govorio kako ću jednog dana napisati knjigu o nastajanju te enciklopedije. Imali smo toliko osporavatelja, protivnika, čak neprijatelja! Doživljavali smo svakodnevna podmetanja, nailazili permanentno na prepreke, omalovažavanja, napade. U jednom se trenu Enciklopedija našla i pred gašenjem. Braneći taj naš projekt, proteklih godina ispisao sam i objavio stotine stranica polemičkih tekstova. Ali mnoge stvari u tim polemikama nisam mogao reći. Neke se nisam ni usudio, jer bih time potpuno onemogućio naš rad. Naravno, strasti su se sada stišale; osnovni je cilj postignut, enciklopedija je tu. Doživjeli smo i javna priznanja, dobili satisfakciju. I sam se pitam, ne treba li sve loše što nam se događalo zaboraviti. Ne obnavljati stare traume! No, oko tog projekta razvila se dugogodišnja javna polemika, koja je brojem sudionika i medijskim odjekom poprimila čudovišne razmjere. Za razliku od mojih protivnika, vrlo često nisam raspolagao mogućnošću odgovora; ova knjiga mi omogućuje da objasnim povode i kontekst svojih postupaka. Knjiga polazi od činjenica; dakako, činjenica kako sam ih ja vidio, i kako sam ih zapamtio. Trudio sam se, koliko sam god mogao i znao, i samoga sebe iz razdoblja kad se knjiga odigrava kritički motriti; ne tvrdim da sam baš uvijek bio u pravu, da nisam možda ponekad u strasti upotrijebio i neku pretešku riječ. A, naravno, uvijek postoji mogućnost da i akteri s kojima sam se sukobljavao ponude svoju verziju istine. Ali ovo je moja verzija – rekao je o knjizi autor Velimir Visković.

Foto: Press